21 Φεβρουαρίου 2015

Ενώθηκαν κατά του Ερντογάν

Επιμέλεια Παναγιώτης Γρηγορίου

  • Η αντιπολίτευση στην Τουρκία δεσμεύτηκε να εμποδίσει την ψήφιση επίμαχου νομοσχεδίου
  • Το νομοσχέδιο που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει την εξουσία των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων και τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων εναντίον των διαδηλωτών
  • Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ηλεκτρικού του μεγάρου για ένα μήνα ανήλθε στο ποσό των 410.276 ευρώ
Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεσμεύτηκαν να εμποδίσουν την ψήφιση ενός νόμου που διευρύνει τις εξουσίες των υπηρεσιών ασφαλείας και το οποίο στάθηκε αφορμή να έρθουν στα χέρια οι βουλευτές, εντός του κοινοβουλίου, δύο φορές από την αρχή της εβδομάδας. Το νομοσχέδιο που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει την εξουσία των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων και τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων εναντίον των διαδηλωτών.

«Έπαιξαν» ξανά ξύλο
Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθαν στα χέρια με συναδέλφους τους άλλων κομμάτων αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με φωτογραφίες της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης έπεσε από μια σκάλα, ενώ ένας άλλος είχε φέρει μαζί του ένα... κράνος, μετά από παρόμοια βίαια επεισόδια την περασμένη Τρίτη. «Το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στέκουν ενωμένα απέναντι σε αυτόν τον νόμο με τέτοιο σθένος δείχνει ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης έχουν καταστεί αφόρητες για όλη την κοινωνία», υποστήριξε ο Αλί Ριζά Οζτούρκ, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Εναντίον και οι Κούρδοι
Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους Κούρδους της Τουρκίας, που θεωρούν ότι στρέφεται εναντίον τους. Ο Περβίν Μπουλντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) που συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, είπε ότι το κόμμα θα συνεχίσει να παρεμποδίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι να το «ξανασκεφτεί» η κυβέρνηση. Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να μπλοκάρει την ψήφιση μέχρι την ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου στα τέλη Μαρτίου, τότε μπορεί να μην περάσει μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου. Ο νόμος θα επιτρέπει στους αξιωματικούς της αστυνομίας να κάνουν χρήση όπλων εναντίον διαδηλωτών που κρατούν βόμβες μολότοφ ή άλλα επικίνδυνα όπλα. Θα αυξηθούν, επίσης, οι ποινές όσων συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις.

«Θα το περάσουμε!»
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν κατ' επανάληψιν κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι στηρίζει τη βία και τη χρήση βομβών μολότοφ επειδή διαφωνεί με το νομοσχέδιο. «Το AKP δεν θα υποκύψει στις προκλήσεις και το νομοσχέδιο θα περάσει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», είπε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πρόταση νόμου.

«Αστυνομικό κράτος»
Η ερευνήτρια Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι ο νόμος αυτός θα μετατρέψει την αστυνομία σε «αστυνομικό κράτος» και αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, ότι με την ψήφισή του θα εναρμονιστεί η χώρα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Είναι πραγματικά απογοητευτικό και κυνικό να λέμε ότι ακολουθούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεδομένης της άσχημης εικόνας που έχουμε από την αστυνόμευση των διαδηλώσεων στην Τουρκία», τόνισε η ερευνήτρια μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Επικρίσεις και για το παλάτι
Την ίδια στιγμή, το κόστος του πολύ αμφιλεγόμενου μεγάρου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν ήδη αστρονομικό κατά την κατασκευή του, συνεχίζει να σπάει όλα τα ρεκόρ όσον αφορά τη συντήρηση του κτιρίου, σύμφωνα με τους λογαριασμούς που δημοσιοποιούν οι πάρα πολλοί επικριτές του. Το ολοκαίνουργιο και γιγάντιο συγκρότημα του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Άγκυρα, το οποίο εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο, έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος των αντιπάλων του, οι οποίοι το θεωρούν σύμβολο της τρέλας του μεγαλείου και της αυταρχικής και ισλαμιστικής παρέκκλισης που αποδίδουν στον ισχυρό άνδρα της χώρας.Τις τελευταίες ημέρες, πολλές διαρροές που αναπαράγονται λαίμαργα από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο ήρθαν να τροφοδοτήσουν την πολεμική, με τη βοήθεια αριθμών. Την Τρίτη, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Αλί Ντεμιρτσαλί, αποκάλυψε πως ο λογαριασμός ηλεκτρικού του μεγάρου για την περίοδο από τις 18 Δεκεμβρίου ώς τις 21 Ιανουαρίου ανήλθε στο ποσό του 1.140.567,76 τουρκικών λιρών, δηλαδή 410.276 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία.

1150 αστυνομικοί
Την Πέμπτη, η πρόεδρος του παραρτήματος στην Άγκυρα του συνδικάτου των επιμελητηρίων αρχιτεκτόνων και μηχανικών (TMMOB), η Τεζτσάν Καρακούς Τσαντάν, ανακοίνωσε πως εκτιμάται ότι τα ετήσια έξοδα συντήρησης του κτιρίου θα φθάσουν τα 104 εκατ. λίρες (37,5 εκατ. ευρώ). «Πόσους καρκινοπαθείς θα μπορούσαμε να περιθάλψουμε με 104 εκατομμύρια;», αναρωτήθηκε ένας βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Σεζγκίν Τανρικουλού, σε επιστολή που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Χθες, η εφημερίδα «Χουριέτ» ολοκλήρωσε προσωρινά την εικόνα, αποκαλύπτοντας πως 1.150 αστυνομικοί έχουν αποσπαθεί μονίμως στη δύναμη για την προστασία του μεγάρου. Το κτίριο έχει επιφάνεια μεγαλύτερη από 200.000 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνει 1.150 δωμάτια και έχει ήδη κοστίσει, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, 1,3 δισεκ. στερλίνες (490 εκατ. ευρώ).http://www.sigmalive.com/simerini/world/208774/enothikan-kata-tou-erntogan