21 Φεβρουαρίου 2015

Αντέχουν οι ελληνικές εξαγωγές

Αντέχουν οι ελληνικές εξαγωγέςΑνθεκτικές αποδείχτηκαν και το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το εσωτερικό περιβάλλον και τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες σε βασικούς προορισμούς, κατάφεραν να διατηρήσουν την αξία τους. Παράλληλα βοήθησαν ώστε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να εμφανίσει πέρυσι πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. το 2013.Ειδικότερα οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς τα πετρελαιοειδή ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,1%, στα 16,86 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων υποχώρησαν ελαφρώς σε ποσοστό 1,4% (στα 27,18 δισ. ευρώ).Να σημειώσουμε ότι η επίδοση αυτή έρχεται κόντρα στις προβλέψεις δεδομένων της αρνητικής συγκυρίας με τη Ρωσία, της κάμψης του διεθνούς εμπορίου, αλλά και της μεγάλης πτώσης των διεθνών πετρελαϊκών τιμών κατά το β' εξάμηνο του 2014. Η Ιταλία και η Γερμανία αποτελούν τους βασικότερους «πελάτες» των ελληνικών προϊόντων (με ποσοστά της τάξης του 11% έκαστη), ακολουθούμενες από τη Βουλγαρία (7%), την Κύπρο (6%), το Ηνωμένο Βασίλειο (5%) και την Τουρκία (5%). Σε επίπεδο προϊόντων, η πτώση εξαγωγών τροφίμων - ποτών - καπνών κατά 4% αποδίδεται κυρίως σε λίπη & έλαια (-43%), ζαχαρώδη (-28%) και καπνά (-12%).

Στοιχεία
Η πτώση εξαγωγών μετάλλων με ρυθμό 11% οφείλεται κυρίως σε χυτοσίδηρο - σίδηρο - χάλυβα (-37%). Στην κλωστοϋφαντουργία & ένδυση, η μείωση εξαγωγών κατά 6% αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο βαμβάκι (-17%) και στη γούνα (-15%). Τέλος, στα μη μεταλλικά ορυκτά, η εξαγωγική κόπωση κατά 4% οφείλεται στην πτώση εξαγωγών κοσμημάτων/πολύτιμων λίθων (-30%) και μαρμάρου (-6%). Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές χημικών & πλαστικών, ενώ η άνοδος των εξαγωγών μηχανών & συσκευών κατά 16%, αποδίδεται κυρίως στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι Ελληνες εξαγωγείς, όλα αυτά τα χρόνια που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, άντεξαν και προσπάθησαν να ανοίξουν νέες αγορές δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), αυτό το κατάφεραν κόντρα στα αμέτρητα προβλήματα που ορθώνονταν, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία, το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων με εστίαση στη φορολογία και την ενέργεια, αλλά και η απουσία διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας και καλής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι για να μπορέσουν οι Ελληνες εξαγωγείς να μείνουν όρθιοι στον διεθνή ανταγωνισμό και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, θα πρέπει τα λιγοστά κεφάλαια που υπάρχουν, να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να αξιοποιηθούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, της εξωστρέφειας και της παραγωγής και όχι για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας δεν είναι δυνατή, αν δεν χρηματοδοτηθεί με επαρκή κεφάλαια και με όρους ανταγωνιστικούς των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση του παραγωγικού σκέλους της οικονομίας και την πάταξη της διαφθοράς, η οποία σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κοστίζει στην Ελλάδα 14 δισ. ευρώ ετησίως και αυξάνει το κόστος του επιχειρείν κατά 12%, μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφορικά με τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών για το 2015, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «με τη χαλάρωση της ισοτιμίας του ευρώ και τις ενδείξεις αναθέρμανσης της ζήτησης στην Ευρώπη που αποτελεί τον φυσικό χώρο και την καλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, η εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους θα προσδώσει νέα δυναμική στις εξαγωγές της χώρας, ώστε το 2015 να μπορούμε να μιλάμε για νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας».
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ