21 Φεβρουαρίου 2015

Η «δαιμονοποίηση» μιας νέας στρατηγικής


http://assets.philenews.com/data/2015/02/19/skitso-19022015.jpg
Η γεωπολιτική διάσταση της Κύπρου, έχει ενταχθεί, κυρίως μετά την τουρκική εισβολή του 1974, στη λογική της διαχείρισης του Κυπριακού προβλήματος από τους εν δυνάμει μεσολαβητές. Ως εκ τούτου απομυζούν προς όφελος τους τα πλεονεκτήματα αυτά, αφήνοντας στη γωνία την Κύπρο. Αυτό υιοθετεί και η Λευκωσία, από αδυναμία και φόβο.
Για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και εφαρμόσουμε μια μακράς πνοής στρατηγική, πρέπει να ξεπεράσουμε εαυτούς. Πρωτίστως τη μιζέρια του μικρού και ανήμπορου. Την απελπισία του ηττημένου. Να ξεπεράσουμε το μοιρολόι των ηττημένων μυαλών, που σε κάθε κίνηση σκέφτονται την αντίδραση της Τουρκίας.
Εάν οι διαχρονικές πολιτικές επιλογές δεν αποδίδουν, πρέπει να βρεθεί μια άλλη διαδρομή. Εκτός κι εάν η προσήλωση στο γνωστό ποίημα (λύση διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία….) που περιγράφει τη μορφή της λύσης, αποτελεί το άλλοθι για να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.
Δεν θα ασχοληθώ με τη διήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς όλα ήταν απελπιστικά προβλεπτά και αναμενόμενα. Οι απαγγελίες δεν είχαν στην ουσία ακροατήριο. Χειροκροτήθηκαν μόνο από τους απαγγέλλοντες. Το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί διέξοδος. Και διέξοδος δεν μπορεί να εξευρεθεί εάν οι προσεγγίσεις κινούνται στην πεπατημένη οδό. Η Κύπρος είναι μοναδική στο ότι διαφοροποίηση των γεωστρατηγικών δεδομένων αφήνει αδιάφορη την ηγεσία και ανεπηρέαστη την πολιτική της σε ό,τι άφορα στα μείζονα ζητήματα της χώρας, προεξάρχοντος του Κυπριακού.
Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα. Αυτό μπορεί να εξισορροπηθεί μέσα από τη σοβαρή μελέτη και αξιοποίηση νέων δεδομένων που έχει φέρει ο συνδυασμός της συμμετοχής της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της γεωγραφικής της θέσης στο νοτιότερο και ανατολικότερο άκρο της ΕΕ και της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δαιμονοποίηση «μιας νέας στρατηγικής» είναι η εύκολη καταφυγή μπροστά στην αδυναμία να παράξουν οι πολιτικοί πολιτική πέραν από τα στενά όρια της μείζονος Λευκωσίας.