05 Φεβρουαρίου 2015

Τουρκία προς ΗΠΑ: Απαραίτητη η έκδοση του Γκιουλέν «Υπάρχει συμφωνία - πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών για τέτοιες περιπτώσεις»

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε «απαραίτητη» την έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, «ορκισμένου» αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. «Σίγουρα πρέπει να εκδοθεί. Έχουμε συνάψει εξάλλου με τις ΗΠΑ συμφωνία για αυτό το σκοπό, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο Ανατολή. Ηλικίας 73 ετών, ο κ. Γκιουλέν ζει από το 1999 στην Πενσιλβάνια (ανατολικές ΗΠΑ), απ’ όπου διευθύνει ένα μεγάλο δίκτυο σχολείων, ανθρωπιστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων.
Αν και ήταν στενός σύμμαχος του κ. Ερντογάν όταν αναλάμβανε την εξουσία το 2002 ενάντια στους κοσμικούς κεμαλιστές, ο Φετουλάχ Γκιουλέν μετατράπηκε σε ορκισμένο αντίπαλό του, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ότι έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα έως θανάτου με στόχο να πλήξει τα συμφέροντα του, προχωρώντας ιδίως σε μαζικές εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, όπου το κίνημα του κ. Γκιουλέν έχει πολλούς υποστηρικτές. http://www.naftemporiki.gr/