02 Φεβρουαρίου 2015

Καλωσορίσατε, κ. Πρωθυπουργέ:

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
 Και ο Θεός να βάλει το χέρι Του…

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Και για την οικονομία και για το Κυπριακό. Η Κύπρος βρίσκεται σχεδόν σε απομόνωση, αφού η Τουρκία κερδίζει παντού πόντους, ενώ σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η Ελλάδα στα θέματα της οικονομίας.Οι εταίροι και δη οι Γερμανοί, αλλά και χώρες του Νότου όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμη και η Γαλλία, επί των οποίων η Αθήνα εναπέθετε ελπίδες στήριξης, στην παρούσα φάση δεν... μασούν. Ζητούν από την Ελλάδα να τηρήσει τα υπεσχημένα. Αλλιώς, βοήθεια γιοκ. Και το πρόβλημα δεν είναι εάν η Αθήνα θα χάσει μόνο την επόμενη δόση των 7 δις ευρώ, αλλά ότι θα απολέσει και την ευκαιρία του προγράμματος Ντράγκι για φρέσκο χρήμα στην αγορά, για ανάσες στις τράπεζες, για χαμηλά επιτόκια και ανάπτυξη.

Οι εταίροι πάντως αρχίζουν να αναφέρονται σε επανάληψη κυπριακής τραγωδίας, δηλαδή για «bail in», πράγμα που σημαίνει ότι, εάν συνεχιστεί η σύγκρουση, θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες. Ακόμη και αν αυτά ανήκουν σε μια ευρύτερη στρατηγική πιέσεων, ουδόλως θα πρέπει να υποτιμηθούν. Και ειδικώς εμείς οι Κύπριοι ουδόλως θα θέλαμε να δούμε τα χειρότερα, διότι κάθε ελληνική πληγή είναι και δική μας. Και συναισθηματικά αλλά και πολιτικά. Διότι, αδύναμη Ελλάδα σημαίνει ακόμη πιο αδύναμη Κύπρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αρχίζει από σήμερα περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες, για να διαπιστώσει πού στέκει και τι στήριξη θα έχει. Και η Λευκωσία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Στο παρελθόν, ενώπιον του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν είχε δώσει ανάλογη στήριξη στις αντιμνημονιακές τότε θέσεις του Αντώνη Σαμαρά. Σήμερα, ο ίδιος είναι μνημονιακός και δέχεται δριμεία επίθεση από την αντιπολίτευση. Εάν δώσει στήριξη στην πολιτική του Έλληνα Πρωθυπουργού, είναι ως να ακυρώνει τη δική του, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους εταίρους. Τι, λοιπόν, θα πράξει;

Άλλωστε, είναι στη μέση και το Κυπριακό. Εκεί, βεβαίως, και για τους δυο ηγέτες, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Όχι ότι δεν θα βρουν «σολομωνικές» και στα θέματα της οικονομίας. Επί της ουσίας, όμως, θα τα βρουν μπαστούνια. Το συναφές δε, ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: Πώς μια αριστερή κυβέρνηση, ριζοσπαστικού χαρακτήρα, η οποία από τη μια σηκώνει το ανάστημά της στην Τρόικα και στους εταίρους για λόγους αρχής και ουσίας - για λόγους εθνικής ανεξαρτησίας και ισότητας, από την άλλη υποστηρίζει στο Κυπριακό μια διαδικασία χειρότερη από εκείνην της Τρόικας;

Δηλαδή με την Τουρκία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο; Πώς μια αριστερή κυβέρνηση να υποστηρίζει την ιμπεριαλιστική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία, απ' όπου και αν τη δεις, καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργεί ένα πολιτειακό σύστημα που έχει ως γενεσιουργό αιτία την εισβολή; Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Η λύση αυτή έχει ρατσιστικό χαρακτήρα και συνιστά ένα νέο Άπαρτχαϊντ στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντός της ΕΕ.

Αληθές, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ότι καλείστε να πληρώσετε και στην οικονομία και στο Κυπριακό λάθη και αμαρτίες του παρελθόντος. Και είναι βαρύ το φορτίο που κουβαλάτε. Και η ευθύνη μεγάλη. Η οποία, όμως, είναι πλέον συνυφασμένη και με τις δικές σας πολιτικές επιλογές. Και κανείς δεν θα σας χαριστεί. Ούτε το Έθνος ούτε η Ιστορία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια. Αλλά και εσείς δεν έχετε δικαίωμα να πειραματιστείτε.

Το ίδιο ισχύει και για την κυπριακή κυβέρνηση. Ούτε στην οικονομία ούτε στο Κυπριακό. Διότι η κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε, θυμίζει γόρδιο δεσμό. Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Όπως λέει και ο λαός μας, ο Θεός να βάλει το χέρι Του. Για όσους πιστεύουν... Καλωσορίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ.