13 Δεκεμβρίου 2014

Το «ντόμινο» του πετρελαίου

Πετρελαϊκές επιχειρήσεις περιορίζουν τις επενδύσεις και προχωρούν σε απολύσεις. Οικονομίες πετρελαιοπαραγωγών χωρών στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πώς επηρεάζονται Ρωσία, Κίνα, Βενεζουέλα, Λιβύη. Τι προβλέπουν διεθνείς Οργανισμοί και αναλυτές.
Το ντόμινο του πετρελαίου-Μαύρες προβλέψεις για χώρες & εταιρίες Η τιμή του πετρελαίου έχει χάσει 44% της αξίας της από τον Ιούνιο προκαλώντας ένα οικονομικό ντόμινο που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.Οι προβλέψεις είναι ότι η πτώση δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα. Ενδεικτική άλλωστε είναι έκθεση της Morgan Stanley (από τις 5 Δεκεμβρίου), που εκτιμά ότι η τιμή του βαρελιού μπορεί να πέσει μέχρι και τα 43 δολάρια το βαρέλι, την επόμενη χρονιά. Πλέον οι χασούρες είναι μεγάλες.Πετρελαϊκές εταιρίες περιορίζουν τις επενδύσεις και προχωρούν σε απολύσεις. Οικονομίες πετρελαιοπαραγωγών χωρών βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Και η πιο σημαντική απειλή που ξεπροβάλλει προέρχεται απο την οικονομία της Κίνας η οποία ήδη αντιμετωπίζει την προοπτική αποπληθωρισμού και που αν συνεχιστεί η πορεία αυτή μπορεί να ανατρέψει αρντητικά όλα τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.Η αγορά του μαύρου χρυσού είναι πλεονασματική καθώς η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της σταθεροποίησης των οικονομιών της Ευρώπης και της Ιαπωνίας και σε μικρότερο βαθμό, της Κίνας , όπου η οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται.Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2015. Η κατανάλωση, προβλέπει, ότι θα αυξηθεί κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος και θα φθάσει τα 93, 3 εκατ. βαρέλια ημέρα. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν, 93,6 εκατομμύρια. Παράλληλα διατηρήθηκαν οι προβλέψεις για τη ζήτηση του 2014.

Αυτή η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου ήταν μία απο τις αιτιές της νευρικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών σε όλο τον κόσμο.Η υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού οδήγησε επίσης τις πετρελαϊκές εταιρίες στην απόφαση να επιταχύνουν τις περικοπές στις επενδύσεις τους ή στο εργατικό δυναμικό τους. BP, Statoil, ConocoPhillips και Chevron ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες, ότι μειώνουν τις επενδύσεις τους και ότι προχωρούν στην αναστολή ορισμένων έργων.Σημειώνεται ότι η επιβράδυνση των επενδύσεων ξεκίνησε απο τις αρχές του 2014, δηλαδή πριν από την πτώση των τιμών.

Αποτέλεσμα: η αύξηση των επενδύσεων φέτος να μη ξεπερνά το 5% που σημαίνει ότι βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.Η συνεχής πτώση των τιμών πλήττει επίσης έντονα ορισμένες χώρες παραγωγής, για τις οποίες τα έσοδα του πετρελαίου είναι ένα βασικό συστατικό της εθνικής τους οικονομίας.Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται η Βενεζουέλα, η Νιγηρία, το Ιράκ, το Ιράν, η Αλγερία και η Λιβύη, όπου η "τιμή ισορροπίας" για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού είναι πολύ πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται δηλαδή για χώρες όπου οι πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις είναι εκρηκτικές.Η ρωσική οικονομία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει -και- τις συνέπειες των κυρώσεων που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση, είναι στο χείλος της ύφεσης. Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για ύφεση 0,7% το 2015, αν δεν ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr