13 Δεκεμβρίου 2014

Η «επενδυτική ελκυστικότητα» των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών

Οι «ευκαιρίες» που βλέπουν τα εγχώρια μονοπώλια για κερδοφόρα διέξοδο στα κεφάλαιά τους πίσω από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Πίσω από το αιματοκύλισμα του λαού της Ουκρανίας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ευρωατλαντικού άξονα, τα μονοπώλια βλέπουν «επενδυτικές ευκαιρίες»...
Η εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για τον έλεγχο στην Ουκρανία και συνολικότερα για το ποια μονοπώλια θα έχουν το «προβάδισμα» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, έχει ανοίξει ακόμα πιο πολύ την όρεξη και στην ελληνική αστική τάξη, στην προσπάθεια να βρει τρόπους, ώστε να επενδύσει εκεί κεφάλαιά της, σε μια σειρά χρυσοφόρους κλάδους.Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΕΕ - ΝΑΤΟ και στη σύγκρουσή τους με τη Ρωσία, με την εγχώρια αστική τάξη να προσδοκά «απόσβεση» στο μέλλον - πάντα, βέβαια, αναλόγως του «ειδικού βάρους» της στους ανταγωνισμούς - με μεγαλύτερα κομμάτια από την πλούσια «πίτα» της ευρύτερης περιοχής.
«Ευκαιρίες» για τα μονοπώλια στην αιματοκυλισμένη Ουκρανία
Σε αυτό το πλαίσιο, μια σειρά ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες παρέχουν πληροφορίες στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους για την «αγορά» που διανοίγεται στην Ουκρανία και τις επενδυτικές «ευκαιρίες» εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Οι «ευκαιρίες» αυτές μάλιστα δεν περιορίζονται στο ρόλο της Ουκρανίας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά επεκτείνονται σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας.

Για παράδειγμα, «Ενημερωτικό Δελτίο» της 21/11/2014 του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσό γράφει: «Ο ουκρανικός οίκος πιστωτικών αξιολογήσεων "IBI-Rating" επιβεβαίωσε αξιολόγηση επενδυτικής ελκυστικότητας της Οδησσού στο επίπεδο invA+ (υψηλή επενδυτική ελκυστικότητα), διατηρώντας την αξιολόγησή της στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης αξιολόγησης, θεμελιώνοντας την εν λόγω εκτίμηση στη σημασία της πόλης ως οικονομικό κέντρο της Νότιας Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζονται στοιχεία όπως η ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, οι καλές υποδομές στις μεταφορές, το υψηλό παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό, οι τουριστικές υποδομές, η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων από τις τοπικές Αρχές, το υψηλό επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και η ικανοποιητική κατάσταση των δημοσίων οικονομικών. Ταυτόχρονα αναφέρονται στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υπάρχουσα εικόνα (λ.χ. η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, η βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών), χωρίς όμως, κατά την άποψη του εν λόγω οίκου, να επηρεάζουν αρνητικά την υψηλή αυτή επενδυτική αξιολόγηση».

«Ενημερωτικό Δελτίο» του ίδιου γραφείου ΟΕΥ, της 19/11/2014, εστιάζει στην πτώση της τιμής των ακινήτων που ανοίγει δρόμο για επενδύσεις στον κλάδο του λεγόμενου «real-estate»: «Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση γνωστής ουκρανικής διαδικτυακής πύλης αγοραπωλησιών και εκμισθώσεων ακινήτων (www.dom.ria.com), οι τιμές των ακινήτων στην Κριμαία τον Οκτώβρη του 2014 μειώθηκαν κατά 10-15% σε σύγκριση με το Μάιο του ίδιου έτους, παράλληλα με την αντίστοιχη μείωση στη ζήτηση. Ο ρυθμός πτώσης της ζήτησης είναι διαφορετικός ανά περιοχή της χερσονήσου. Ετσι, σε σύγκριση με το Μάιο, το ποσοστό αυτών που ήθελαν να αγοράσουν τα ακίνητα στις νότιες παραλίες της Κριμαίας ήταν κατά 30-35% μικρότερο, εκείνων που ενδιαφέρονταν για άλλες παραλιακές περιοχές κατά 40-45%, ενώ στις λοιπές περιοχές η μείωση της ζήτησης για ακίνητα εμφανίζεται κατά πολύ μεγαλύτερη».

«Απαρατήρητα», βέβαια, για το κεφάλαιο δεν θα μπορούσαν να περάσουν και τα χαμηλά μεροκάματα στην περιφέρεια της Οδησσού και γενικότερα στην Ουκρανία: «Ο μέσος ονομαστικός μισθός στην Περιφέρεια Οδησσού ανήλθε το Σεπτέμβριο 2014 σε UAH (σ.σ: «Hryvnia» - Γκρίβνα, το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας) τοπικό 3.224 (περίπου 190 ευρώ) ο οποίος είναι κατά 10% υψηλότερος, πάντοτε σε ονομαστικούς όρους, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2013. Ταυτοχρόνως, επίσης το Σεπτέμβριο, ο μέσος ονομαστικός μισθός στην Ουκρανία εμφανίζεται αυξημένος κατά 6,3% αν και υπολείπεται του μέσου μισθού στη χώρα κατά περίπου 7% (...) Από την άλλη πλευρά, οι πραγματικοί μισθοί βαίνουν μειούμενοι, λόγω της κατά πολύ μεγαλύτερης αύξησης του πληθωρισμού εν συγκρίσει προς τις ονομαστικές μεταβολές των μισθών» («Ενημερωτικό Δελτίο» Γραφείου ΟΕΥ Οδησσού, 4/11/2014).

Παζάρια και συγκρούσεις στο φόντο πιθανής χρεοκοπίας το Γενάρη
Βέβαια, οι αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες δεν παραλείπουν να ενημερώσουν τα ελληνικά μονοπώλια και για τις «αβεβαιότητες» της ουκρανικής αγοράς.

Π.χ. στο Μηνιαίο Οικονομικό Δελτίο Οκτωβρίου που συνέταξε το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο σημειώνεται: «Η ουκρανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων στο Donbas, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, η προηγούμενη ελαφρώς πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της Τράπεζας αναθεωρείται, ενώ περαιτέρω ύφεση αναμένεται για το 2015. "Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας στα ανατολικά οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από ό,τι περιμέναμε", σύμφωνα με τον Qimiao Fan, διευθυντή του Γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία, ο οποίος παρουσίασε την τελευταία έκθεση της τράπεζας στο Κίεβο».

Το ίδιο Δελτίο παραπέμπει και σε δήλωση της διευθύνοντος συμβούλου του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ ότι «η Ουκρανία θα χρειαστεί επιπλέον δάνεια για να στηρίξει την οικονομία της, και αυτά θα πρέπει να προέλθουν από πολλαπλές πηγές, όχι μόνο από το ΔΝΤ».«Πρόσθετα κεφάλαια θα πρέπει να εκταμιευθούν για την υλοποίηση του διετούς χρηματοδοτικού προγράμματος της ουκρανικής οικονομίας, το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το Ταμείο τον Απρίλιο 2014» συμπληρώνει το ΟΕΥ Κιέβου.

Παραπέρα το γραφείο ΟΕΥ Κιέβου προειδοποιεί: «Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's, η Ουκρανία είναι πιθανό να χρεοκοπήσει το επόμενο έτος, όταν θα βρίσκεται σε αδυναμία να πραγματοποιήσει την πληρωμή ενός αμφιλεγόμενου ομολόγου ύψους 3 δισ. δολαρίων που κατέχεται από τη Ρωσία, επιτρέποντας στη Μόσχα να απαιτήσει την άμεση εξόφλησή του και ενδεχομένως προκαλώντας ένα ευρύτερο κύμα αδυναμίας πληρωμής των διεθνών χρεών της χώρας. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η βαθιά συρρίκνωση της οικονομίας της Ουκρανίας κατά 7,5% και η συνεχιζόμενη διολίσθηση του νομίσματος είναι πιθανό να ωθήσει το χρέος να υπερβεί το 66% του ΑΕΠ φέτος - πάνω από τη μέγιστη αναλογία 60% που προβλέπεται στις ρήτρες του ομόλογου που η τελευταία κυβέρνηση του Κιέβου πώλησε στη Μόσχα πριν από την εξέγερση του περασμένου χρόνου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ παραβιάσει αυτό το επίπεδο - ενδεχομένως ήδη από τις 29 Ιανουαρίου προσεχούς έτους, η Μόσχα θα δικαιούται να ζητήσει την άμεση επιτάχυνση της πληρωμής. Η υπόθεση εργασίας μέχρι σήμερα ήταν ότι το ΔΝΤ και άλλοι Δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου θα επωμισθούν το βάρος των πόρων για την αποπληρωμή, αλλά ωστόσο, για την Moody's αυτό δεν θα αποτρέψει μια ευρύτερη στάση πληρωμών. Η Ουκρανία θα είναι σχεδόν αναπόφευκτο, συνεπώς, να κηρύξει στάση πληρωμών στις αρχές του επόμενου έτους - εκτός και αν η Μόσχα αποφασίσει να δώσει στη χώρα παράταση».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ανεξάρτητα από την έκβαση των παζαριών και των παράλληλων συγκρούσεων στα πεδία των μαχών, σε μια χώρα όπως η Ουκρανία, με τους πόρους που διαθέτει και τις δυνατότητες των εργαζομένων της, μόνος πραγματικά χαμένος είναι ο λαός της χώρας, με τα μονοπώλια να βγαίνουν κερδισμένα, με πολλά πεδία κερδοφόρας τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους...
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8237995