12 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Θέλουν να βάλουν και την Αίγυπτο στο «παιχνίδι»

Τέλη Αυγούστου του 2014: Τζιχαντιστές της «Ανσάρ Μπέιτ - Αλ Μακντές» εκτελούν 4 Αιγυπτίους για «κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ»
Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δηλώνουν οι Αιγύπτιοι τζιχαντιστές την ώρα που μαίνονται οι μάχες σε Ιράκ και Συρία, ενώ η Δαμασκός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής ενός σχεδίου του ΟΗΕ για αναστολή των συγκρούσεων στο Χαλέπι.Τέλη Αυγούστου του 2014: Τζιχαντιστές της «Ανσάρ Μπέιτ - Αλ Μακντές» εκτελούν 4 Αιγυπτίους για «κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ» Η αιγυπτιακή οργάνωση Ανσάρ Μπέιτ αλ-Μακντές, υπεύθυνη για πλήθος επιθέσεων εναντίον του αιγυπτιακού στρατού και της αστυνομίας μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε χθες με ανακοίνωσή της πίστη στο ΙΚ, δεσμευόμενη να υπακούει στον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Κατά την εκτίμηση πάντως πολλών ειδικών, αυτό που κυρίως επιδιώκει η αιγυπτιακή οργάνωση συντασσόμενη με το ΙΚ είναι να προσελκύσει μαχητές. Εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη επίθεση του αιγυπτιακού στρατού στη χερσόνησο του Σινά (που είναι το προπύργιό της) και φέρεται να έχει υποστεί σοβαρές απώλειες. Επικαλούμενη το ΙΚ προσπαθεί πιθανότατα να δώσει μια διεθνή διάσταση στη μάχη της κατά του Καΐρου και μένει ν' αποδειχθεί στην πράξη εάν θα μπορέσει να φέρει στους κόλπους της μαχητές εκτός Αιγύπτου.

Ο αλ-Μπαγκνάντι
Οσο για τον αλ-Μπαγκντάντι, η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη του μετά τις εναέριες επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ στη Μοσούλη παραμένει. Επικαλούμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και Ιρακινό στρατιωτικό αξιωματούχο, το πρακτορείο «Associated Press» μετέδωσε χθες ότι ο αρχηγός του ΙΚ έχει τραυματιστεί. Αραβικά δίκτυα είχαν αναφέρει την προηγουμένη ότι έχει σκοτωθεί, χωρίς επιβεβαίωση από τη Βαγδάτη ή την Ουάσιγκτον.

Στα πεδία των μαχών, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ιρακινών δυνάμεων και τζιχαντιστών στην ιρακινή πόλη Μπαϊτζί, κοντά στο μεγαλύτερο διϋλιστήριο της χώρας, αλλά και μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και τζιχαντιστών στο Κομπάνι της Συρίας. Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε 18 επιδρομές στην περιοχή του Μπαϊτζί -που ο ιρακινός στρατός έχει ανακαταλάβει σε ποσοστό 70%) και 13 εναντίον του ΙΚ στο Κομπάνι.

Εν τω μεταξύ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασάντ δήλωσε έτοιμος να εξετάσει το σχέδιο του ΟΗΕ για αναστολή των μαχών στο Χαλέπι. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα έχει προτείνει από τις 30 Οκτωβρίου τη δημιουργία ζωνών κατάπαυσης του πυρός σε διάφορες περιοχές της χώρας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, επισημαίνοντας ότι το Χαλέπι θα μπορούσε να είναι «μια καλή υποψήφια πόλη» για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου.
(Πηγές: AFP-Ass.Press-ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ