12 Νοεμβρίου 2014

Τα πάμε καλά στο επιχειρείν Πώς οι επιχειρηματίες φέρνουν κοντά Ελλάδα και Τουρκία

Ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου το 2013 αυξήθηκε σε περίπου 4,2 δισ. ευρώΠώς οι επιχειρηματίες φέρνουν κοντά Ελλάδα και Τουρκία .
Μπορεί οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αυτή την περίοδο να είναι τεταμένες, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, ωστόσο το επιχειρείν φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες, καθώς ο ελληνοτουρκικός επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα συναντηθεί στη Σμύρνη σε φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Οι συμμετοχές και από τις δύο πλευρές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500, ενώ η εκδήλωση στοχεύει στην προώθηση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση των επενδυτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και να διευρύνει τις ελληνικές-τουρκικές εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες με τρίτες χώρες.
Το φόρουμ θα επικεντρωθεί κυρίως στους τομείς των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, του τουρισμού και των ακινήτων, στις κατασκευές, τα δομικά υλικά, τη ναυτιλία, τις μεταφορές και την ενέργεια. Οι επιχειρηματίες θα επικεντρωθούν στις επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και να συναντήσουν δυνητικούς επενδυτές, εξαγωγείς, εισαγωγείς και ευκαιρίες.

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ θα συμμετάσχουν, εκτός από τον κ. Σκρέκα, ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας N. Zeybekci, αντιπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, o Τούρκος Υφυπουργός Οικονομίας, Adnan Yildirim, o Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, Κ. Λουκάκης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του DEIK, O.C. Vardan. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει δημοσιευθεί σε τουρκικά μέσα, τις εναρκτήριες ομιλίες θα τις κάνει ο Mr. Adnan Yıldırım, υφυπουργός Οικονομίας της Τουρκίας και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, κ.  Λουκάκης. Από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου ομιλητής θα είναι ο M. Kemal Saatçioğlu, Διευθύνων Σύμβουλος της D-Marine, η οποία έχει υπο διαχείριση μαρίνες σε Ελλάδα και Τουρκία.
Και τώρα ας μιλήσουν οι αριθμοί: Ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου το 2013 αυξήθηκε σε περίπου 4,2 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14%, περίπου και οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν σήμερα το 1,6% των συνολικών τουρκικών εισαγωγών. Σύμφωνα με τη τουρκική στατιστική υπηρεσία, το 2013 οι τουρκικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15,2% σε ετήσια βάση, στα 3,17 δισ. Ευρώ, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές προς τη χώρα μας μειώθηκαν κατά 1% στα περίπου 1 δισ. Ευρώ.  Τα εξαγώγιμα προϊόντα προς την Τουρκία είναι κυρίως τα πλαστικά, το βαμβάκι και το αλουμίνιο, αλλά και τα λιπάσματα.
Τα πετρελαιοειδή αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, με μερίδιο κοντά στο 7% επί του συνόλου. Η αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία υπολογίζεται κοντά στα 6,6 δισ. δολάρια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.