28 Νοεμβρίου 2014

Παράλληλα σύμπαντα

Μια καταγραφή των γεγονότων στην Ευρωζώνη προχθές Τετάρτη πιστοποιεί ότι η Γερμανία από τη μια μεριά και η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων της από την άλλη ζουν σε παράλληλα σύμπαντα.
Στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Γιούνκερ, παρουσίαζε το πρόγραμμα των 300 δισ. για τη στήριξη της ανάπτυξης. Μετά το βέτο του Βερολίνου για την άντληση του μεγαλύτερου μέρους αυτού του ποσού από τις εγγυήσεις του μηχανισμού στήριξης ESM, ο Γιούνκερ ξεκινά με εγγυήσεις 21 δισ. από τον προϋπολογισμό και την Τράπεζα Επενδύσεων με την προσδοκία η μόχλευση να αποδώσει το ποσό των 315 δισ. Περιμένοντας λοιπόν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να θαυμάσουμε τη συνύπαρξη μιας ζητούμενης υπέρ ανάπτυξης ρευστότητας με τη γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία!

Την ίδια στιγμή, μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Κονστάντσιο, όλοι περιμένουν την ποσοτική επέκταση -τύπωμα χρήματος- για τους πρώτους μήνες του 2015 και, για να μην ξεχνιόμαστε, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Βάιντεμαν, μας θυμίζει την αμφιλεγόμενη νομιμότητα αυτού του εργαλείου. Στη Ρώμη και στο Παρίσι, διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη και αυτοσυγχαίρονται γιατί η μη προσαρμογή των προϋπολογισμών του 2015 που στηλιτεύεται ως παραβατική από την Επιτροπή και το Βερολίνο είναι μια επιλογή στη σωστή κατεύθυνση.

Επιπροσθέτως, ο ευρηματικός στη φρασεολογία και στη ρητορική του Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι ζητά ένα New Deal για την Ευρωζώνη, μια παρεμβατική πληθωριστική πολιτική σαν αυτή που εφάρμοσε ο Ρούζβελτ στις ΗΠΑ μετά το 1932, την ίδια στιγμή που το πρότυπο των Μέρκελ - Σόιμπλε - Βάιντεμαν είναι ο προκάτοχος του Χούβερ που μετά την κρίση του 1929 εγκλώβισε τη χώρα στον αποπληθωρισμό και την ύφεση. Και το αποκορύφωμα, η περίτρανη πιστοποίηση του παράλληλου σύμπαντος τα όσα ακούσθηκαν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής Μπούντεσταγκ το πρωί της Τετάρτης 26.11 στο Βερολίνο, στην ετήσια συζήτηση του προϋπολογισμού.

Χαμογελαστοί δίπλα δίπλα στα έδρανα η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος, κυβερνητικός της εταίρος ηγέτης του SPD, Γκάμπριελ, καθώς παρά τα προβλήματα στην Ευρωζώνη η χώρα μάλλον θα πετύχει το 2015 τον στόχο των μηδενικών ελλειμμάτων που φαίνεται να προκαλεί το δέος θρησκευτικού-μεσσιανικού οράματος. Την ώρα που οι εταίροι της φαντασιώνονται τον Ρούζβελτ, η Γερμανία προσκυνά τον Χούβερ και τον Γερμανό μιμητή του, καγκελάριο Μπρίνινγκ, που κυβέρνησε την περίοδο 1931-32...
kapopoulos@pegasus.gr

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ