28 Νοεμβρίου 2014

ΥΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Μηνύματα από τη Ρόδο στην Τουρκία

http://www.parapolitika.gr/Media/Default/images/dendias_27112014223146.JPG?width=654Την τελική φάση της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων «Λεωνίδας ο Ρόδιος» παρακολούθησε χτες, από το Πεδίο Βολής - Ασκήσεων Κατταβιάς της Ρόδου, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ). Η άσκηση έγινε ενόσω συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων σε Αιγαίο και Κύπρο.«Είμαστε έτοιμοι με ενότητα και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας αξιοπρέπεια από οποιαδήποτε επιβουλή», έστειλε μήνυμα στις δηλώσεις του ο υπουργός, στο γνωστό πλαίσιο αντιφατικών σχέσεων ανταγωνισμού και προσωρινών συμβιβασμών που αναπτύσσουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών.Συμπλήρωσε ότι «Χάριν ακριβώς σε αυτή την αποφασιστικότητα η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Σαφής αναφορά στις επιδιώξεις της ντόπιας άρχουσας τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Η επίσκεψη Δένδια στη ζώνη ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ συνεχίστηκε στη Διοίκηση Αμυνας της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο), καθώς και στα στρατιωτικά φυλάκια στις βραχονησίδες Στρογγύλη και Ρω. Τα απώτατα ανατολικά όρια της ελληνικής επικράτειας - στρατηγικά σημεία που θα ορίζουν την ελληνική ΑΟΖ μέχρι τα νότια της ΝΑ Τουρκίας και για τα οποία υπάρχουν τριβές με την Αγκυρα.

Σημειωτέον, διόλου τυχαία, την άσκηση παρακολούθησαν και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της «φίλης (σ.σ: όπως την χαρακτήρισε ο ΥΕΘΑ) χώρας Αιγύπτου». Θυμίζουμε, στην προσπάθεια της Αθήνας να στήσει «άξονες» και «αντιάξονες» με αστικές τάξεις άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, ο Δένδιας υποδέχτηκε την Τρίτη στο Πεντάγωνο τον αρχηγό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγο Mahmoud Hegazy, ο οποίος υπέγραψε με τον Ελληνα ομόλογό του στρατηγό Μ. Κωσταράκο, «Μνημόνιο Κατανόησης» για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε επίσης την ΕΑΒ στην Τανάγρα (διερευνήθηκε η δυνατότητα επισκευής και συντήρησης κινητήρων αιγυπτιακών αεροσκαφών) και το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα (ενημερώθηκε για το έργο, τις υποδομές και τις δυνατότητες του Κέντρου).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ