28 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΑ Ρωσική υποστήριξη «στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ισχυρών διμερών ρωσο-συριακών σχέσεων φαίνεται πως επιβεβαίωσε η διήμερη επίσημη επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες στη Ρωσία ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.
Σε συναντήσεις που είχε την Τετάρτη στο Σότσι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αργότερα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μουάλεμ σημείωσε «τη συμφωνία αμφοτέρων των πλευρών πως η πιο επικείμενη απειλή στην περιοχή, σήμερα, είναι αυτή των τρομοκρατικών ομάδων». Σε ανταπόκριση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, μεταφέρεται η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών πως «η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής», αναγνωρίζοντας ότι, επί του παρόντος, «δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό».

Στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν αργότερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας - Συρίας, ο Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση της ρωσικής κυβέρνησης πως η λύση για την «κρίση στη Συρία μπορεί να επιτευχθεί μόνον με πολιτικά μέσα», καλώντας παράλληλα «όλες τις υγιείς συριακές δυνάμεις, πρώτα από όλα, να ενωθούν και να πολεμήσουν την τρομοκρατία». Ο ίδιος μάλιστα απέκλεισε την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών στη Συρία δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο «θα πάρει χρόνο».

Και βάση εκπαίδευσης «αντικαθεστωτικών» στο Κατάρ
Επιπλέον, ο Σύρος αξιωματούχος επανέλαβε τις κατηγορίες έναντι Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ και Τουρκίας ότι συνωμοτούν σε βάρος της Συρίας και του συριακού στρατού υποστηρίζοντας «ομάδες εξτρεμιστών», με αφορμή τις πρότερες πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς πως στο Κατάρ λειτουργεί βάση εκπαίδευσης δήθεν «μετριοπαθών» Σύρων «αντικαθεστωτικών», κοντά στη μεθόριο με τη Σαουδική Αραβία και σε μεγάλη αμερικάνικη βάση που βρίσκεται στην περιοχή.

Παρόμοιες πληροφορίες δημοσιοποίησε και η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», σημειώνοντας ότι οι τάχα «μετριοπαθείς» αντικαθεστωτικοί υπό εκπαίδευση «μαχητές» καταφθάνουν, εδώ και ένα χρόνο, στη Ντόχα σε ομάδες των 15-30 ατόμων από την Τουρκία, ώστε να μάθουν να «πολεμούν» ταυτόχρονα και το συριακό στρατό και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Οι επίδοξοι «αντικαθεστωτικοί» μαχητές προέρχονται και από τη μεριά του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και φέρεται πως επιλέχθηκαν από πράκτορες της CIA στην Τουρκία, προτού τους δοθεί η άδεια για «εκπαίδευση».

Ως χτες βράδυ, πάντως, δεν είχε γίνει γνωστό εάν κατά τις επαφές που είχε μέσα στο τελευταίο 48ωρο ο Σύρος αντιπρόεδρος έθεσε (και εάν ναι, εάν ικανοποιήθηκαν) δύο καίρια ζητήματα, που σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού ειδησεογραφικού δικτύου, Ντόιτσε Βέλε, επρόκειτο να τεθούν επί τάπητος: Το πρώτο σχετίζεται με το συριακό αίτημα για την αποστολή ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων «S-300» στο συριακό έδαφος και το δεύτερο ζήτημα με την ανάγκη στήριξης της ευάλωτης (από τον πόλεμο, τις διεθνείς κυρώσεις και τις επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών) συριακής οικονομίας, μέσω ενός δανείου της τάξης του ενός δισ. δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Μουάλεμ στη Ρωσία όχι μόνον δεν πέρασε απαρατήρητο από πολλά διεθνή δίκτυα, αλλά και συνδυάστηκε με τις νέες σφοδρές επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά τζιχαντιστών του «ΙΚ» και του «Μετώπου Νούσρα» σε Ντέιρ αλ Ζορ, Νταράα, Χομς, Λατάκεια και Χαλέπι. Μόνον στη Ράκα (που θεωρείται προπύργιο του «ΙΚ» στη βόρεια Συρία) οι βομβαρδισμοί της συριακής αεροπορίας είχαν ως αποτέλεσμα την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη (σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA) πάνω από 100 νεκρούς ισλαμιστές μισθοφόρους. Αντίθετα, το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υποστήριξε ότι ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς συμπεριλαμβάνονταν και 52 άμαχοι. Τη δεύτερη εκδοχή υιοθέτησε σχεδόν αβλεπεί η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, που εξέφρασε «αποτροπιασμό για τις πληροφορίες σχετικά με τις συριακές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες αμάχους και κατέστρεψαν κατοικίες».

«Παρέμβαση» πάπα Φραγκίσκου
Σε συνέντευξη που έδωσε ο πάπας Φραγκίσκος στην ισραηλινή εφημερίδα «Yediot Ahronot», χτες, παραμονές της πραγματοποίησης τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, ζήτησε από όλους τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες «να μιλήσουν ανοιχτά κατά των επιθέσεων που δέχονται οι χριστιανοί στο Ιράκ» από τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους», υποστηρίζοντας πως «οι διώξεις των χριστιανών σήμερα είναι οι χειρότερες και από την πρώτη εποχή της χριστιανοσύνης».
Τέλος, σάλο προκάλεσε χτες στη Δανία ρεπορτάζ της εφημερίδας ΒΤ, επικαλούμενη την Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας (PET), πως οι αρμόδιες αρχές κατέβαλαν επιδόματα ανεργίας σε 28... τζιχαντιστές που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να πολεμήσουν στη Συρία υπό τις εντολές των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους»...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ