28 Νοεμβρίου 2014

Ερντογάν: «Οι ξένοι θέλουν να σκοτώσουν εμάς και τα παιδιά μας»

«Μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Και μιλάω με κάθε ειλικρίνεια. Οι ξένοι αγαπάνε το πετρέλαιο, το χρυσάφι, τα διαμάντια και τα φθηνά εργατικά χέρια του ισλαμικού κόσμου. Τους αρέσουν οι συγκρούσεις, οι μάχες και οι καυγάδες στη Μέση Ανατολή. Πιστέψτε με, δεν μας συμπαθούν», είπε, σε ομιλία του ενώπιον της Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (COMCEC). 

Και συνέχισε εξαπολύοντας σκληρές κουβέντες για τις δυτικές χώρες, με πολλές από τις οποίες η Τουρκία είναι «στρατηγικός σύμμαχος»: «Μοιάζουν με φίλους, αλλά μας θέλουν νεκρούς, ευχαριστιούνται να βλέπουν τα παιδιά μας να πεθαίνουν. Για πόσο καιρό θα το ανεχθούμε;»
Πολλές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, «μπορούν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα τους χωρίς την βοήθεια της Δύσης. Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε την κρίση στον ισλαμικό κόσμο είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η συμμαχία. Πιστέψτε με μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα όσο είμαστε ενωμένοι. Οι Ισλαμικές χώρες, που έχουν αναπτυχθεί οικονομικά πρόσφατα, υποφέρουν από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές και πολιτικές κρίσεις στην ιστορία τους, ταυτοχρόνως. Εάν δράσουμε μαζί, θα δώσουμε ένα τέλος στην μοναξιά των Παλαιστινίων, που συνεχίζεται σχεδόν ένα αιώνα... είναι πιθανό να τερματίσουμε την αιματοχυσία στο Ιράκ και τις δολοφονίες παιδιών στη Συρία».

Στο πλαίσιο αυτού του αντι-δυτικού λογίδριου, ο Ερντογάν θυμήθηκε πάλι τον... Κολόμβο, και επιτέθηκε και σε όσους «γέλασαν» με το σχόλιό του ότι μουσουλμάνοι εξερευνητές έφθασαν στην Αμερική τον 12ο αιώνα, σχεδόν τρεις αιώνες πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Η θεωρία του Ερντογάν για τον Κολόμβο και τους μουσουλμάνους εξερευνητές μάλλον βασίζεται σε ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του μουσουλμάνου ιστορικού Γιουσέφ Μρουέχ, που δημοσιεύτηκε το 1996. Ο συγγραφέας του μνημονεύει ένα σημείο του ημερολογίου του Κολόμβου, όπου γίνεται λόγος για ένα τζαμί στις ακτές της Κούβας. Η φράση θεωρείται από τους περισσότερους ιστορικούς ως μεταφορική περιγραφή του τοπίου, αφού δεν έχουν βρεθεί έτσι κι αλλιώς ερείπια ισλαμικού οικοδομήματος στο νησί.