16 Οκτωβρίου 2014

CIA: Ο εξοπλισμός των ανταρτών σπάνια είναι αποτελεσματικός

A.P., THE NEW YORK TIMES ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας έχει η εκπαίδευση μετριοπαθών ανταρτών στη Συρία από τη CIA, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της υπηρεσίας, την οποία δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα The New York Times.

Λόφο του Κομπάνι, όπου έχουν οχυρωθεί οι ισλαμιστές, έπληξε χθες η αεροπορία των ΗΠΑ.Στο εκτενές άρθρο τους, οι Times χρησιμοποιούν ιστορικά παραδείγματα τέτοιων αποτυχιών της CIA στην 67χρονη ιστορία της και σε μακρινά μέρη του κόσμου, όπως την Ανγκόλα, τη Νικαράγουα, την Κούβα, το Θιβέτ ή το Λάος.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε το 2013, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παροχή οπλισμού και εκπαίδευσης σε αντάρτικες δυνάμεις έχει ελάχιστη επίπτωση στη μακροπρόθεσμη εξέλιξη μιας ένοπλης σύρραξης.

Η αναποτελεσματικότητα αυτή ενισχύεται μάλιστα όταν οι ΗΠΑ απέχουν από το πεδίο της μάχης, αρκούμενες σε αεροπορική υποστήριξη, όπως σήμερα στη Συρία και το Ιράκ.


Η σχετικά μικρή συνεισφορά των ΗΠΑ μέχρι στιγμής στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δείχνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε να υπακούσει στις συστάσεις της CIA, αποφεύγοντας την εμπλοκή Αμερικανών συμβούλων στο έδαφος, για να εγκρίνει περιορισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης 5.000 «εγκεκριμένων» ανταρτών στη Σαουδική Αραβία, υπό την αιγίδα του Πενταγώνου.

Μοναδική περίπτωση

Τις ενστάσεις του προέδρου Ομπάμα για οποιαδήποτε εμπλοκή στη Συρία και το Ιράκ διέλυσε, όμως, η έκθεση της CIA, μνημονεύοντας τη μία και μοναδική περίπτωση επιτυχούς στήριξης αντάρτικου: των Αφγανών μουτζαχεντίν τη δεκαετία του 1980.

Η αποφασιστικότητα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν να αντιπαρατεθεί με την «Αυτοκρατορία του Κακού» -όπως αποκαλούσε την ΕΣΣΔ ο Ρέιγκαν- έκαμψε τις αμφιβολίες της CIA, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα του Κόκκινου Στρατού στο Αφγανιστάν το 1989, μετά την προμήθεια προς τους μουτζαχεντίν αμερικανικών υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Ο πόλεμος των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν λειτουργεί, όμως, σήμερα και ως έμμεση προειδοποίηση. Βετεράνοι του αντάρτικου ίδρυσαν τον πυρήνα της Αλ Κάιντα και αξιοποίησαν το Αφγανιστάν ως επιχειρησιακή βάση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικές εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας έχουν ενισχύσει τις αμφιβολίες γύρω από τις ικανότητες της συριακής αντιπολίτευσης.

Κατακερματισμός

Ο πολυετής πλέον εμφύλιος στη χώρα έχει οδηγήσει σε κατακερματισμό των στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται το καθεστώς Ασαντ, ενώ ολοένα και περισσότεροι μαχητές δηλώνουν πίστη σε ακραίους ισλαμικούς σχηματισμούς.

Παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη διατάξει την παροχή οπλισμού και την εκπαίδευση ανταρτών από το Πεντάγωνο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, ανέφερε άλλωστε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρόγραμμα αυτό θα απαιτήσει «μήνες σκληρής προετοιμασίας» προτού τεθεί σε ισχύ. Έντυπη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ