16 Οκτωβρίου 2014

Βουλγαρία: Η Σοβιετική Ενωση στοιχειώνει τις ένοπλες δυνάμεις της Σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ Ανατολής και Δύσης η Σόφια

Βουλγαρία: Η Σοβιετική Ενωση στοιχειώνει τις ένοπλες δυνάμεις της
«Καταστροφικές επιπτώσεις» αναμένουν τις βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις αν δεν πάψουν να εξαρτώνται από τον παλαιό ρωσικό οπλισμό και τις επισκευές του, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Βέλιζαρ Σαλαμάνοφ σε συνέντευξή του στο BBC.

Η δήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του λεκτικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Ρωσία με αφορμή την ρωσική ανάμειξη στην Ουκρανία και την πίεση της Μόσχας να επισπευσθεί η κατασκευή του αγωγού αερίου South Stream που θα διασχίζει τη Βουλγαρία.Η Βουλγαρία, που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ από τη μια πλευρά και Ρωσίας από την άλλη, περπατάει σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Σόφια πάγωσε τις εργασίες για τον ρωσικό αγωγό τον Αύγουστο κατόπιν πίεσης, όπως λέγεται, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.


Η ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας εκδηλώθηκε όταν ο βούλγαρος πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ περιέγραψε την Ρωσία ως ένα «εθνικιστικό και επιθετικό κράτος» λόγω της ανάμειξής της στην Ουκρανία.

Δηλώσεις του Σαλαμάνοφ ότι η Βουλγαρία ενδέχεται να αγοράσει μεταχειρισμένα F-16 από την Ιταλία ή την Ελλάδα ή Eurofighter από την Πορτογαλία προκάλεσαν το εξής «τιτίβισμα» του ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντμίτρι Ρογκοζίν: «Ειδήσεις από Βουλγαρία: κάποιος Σαλαμάνοφ έπεισε τον πρωθυπουργό Μπλιζνάσκι να προδώσει άλλη μια φορά τη Ρωσία… προς όφελος αετών από δεύτερο χέρι».

Το σχόλιο αυτό πυροδότησε αντιδράσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ που θεώρησε ότι «αντιβαίνει τους καλούς τρόπους και δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους βουλγαρικούς θεσμούς».

Ο Σαλαμάνοφ είπε στο BBC ότι η εξάρτηση από τον απηρχαιωμένο σοβιετικό εξοπλισμό, που απαιτεί ανταλλακτικά και συντήρηση από την Ρωσία, είναι η απόρροια 10-15 ετών κακοδιαχείρισης στις βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, στην παρούσα αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για τον ρόλο της στην ουκρανική σύγκρουση, η Βουλγαρία εξαρτάται από τους γείτονές της, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, για να φυλάξει τα ίδια της τα σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο κρισιμότερος τομέας είναι η αεράμυνα επειδή όλα τα ραντάρ, όλοι οι πύραυλοι εδάφους - αέρος και τα καταδιωκτικά αεροπλάνα κατασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση»
, πρόσθεσε. Εξέφρασε όμως ανησυχία για το φιλορωσικό αίσθημα των Βουλγάρων: στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, «αρκετά κόμματα έδωσαν υψηλότερη προτεραιότητα στη συνεργασία με τη Ρωσία και στην ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση από την βελτίωση του επιπέδου ένταξής μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Μετά τη Βουλγαρία, η Σλοβακία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ με τον πιο απηρχαιωμένο στρατιωτικό εξοπλισμό. Γύρω στο 70% των οχημάτων του σλοβακικού στρατού και το 90% των πυρομαχικών είναι τελείως ξεπερασμένα.
ΒΗΜΑ