Βαγδάτη: Την ώρα που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούν πόλη μόλις 40χλμ από την Βαγδάτη, φυλές σουνιτών στη χώρα αποφάσισε να στραφεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, καταφέρνοντας σημαντικά πλήγματα μαζί με τον τακτικό στρατό του Ιράκ.Σύμφωνα με την τουρκική «Hurriyet», μάχες σημειώθηκαν στις επαρχίες Ντιγιάλα και Σαλαχαντίν, βόρεια της Βαγδάτης.Πριν από ένα 24ωρο, οι τζιχαντιστές έσφιγγαν τον κλοιό τους γύρω από την Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, ένα από τα τελευταία προπύργια του Στρατού στην επαρχία Αλ Άνμπαρ.Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο εικονολήπτης του τουρκικού πρακτορείου Dogan από τις μάχες στην περιοχή Ντιγιάλα. Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία.

Οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ προχώρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη συνολικά σε 21 πλήγματα, αριθμός αρκετά υψηλότερος σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.
Η προέλαση των τζιχαντιστών προς το κέντρο της κουρδικής πόλης φαίνεται μετά τις επιδρομές, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση, να έχει επιβραδυνθεί «αλλά η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή», όπως τονίζεται.
Στην απογευματινή ενημέρωση από το Πεντάγωνο επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος για το Κομπάνι παραμένει. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε πάντως ότι από τις επιδρομές έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
O στρατηγός Τζον Άλεν, ο οποίος συντονίζει την συμμαχία, αναγνώρισε ότι οι τζιχαντιστές έχουν κάνει «σημαντική πρόοδο» στην προέλασή τους στο Ιράκ.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Άλεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των προπυργίων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δεν ανέδειξαν «ούτε νικητές, ούτε ηττημένους».
Επιστρέφοντας από μία μακρά περιοδεία στη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιορδανία και Τουρκία), ο στρατηγός Άλεν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι στους κόλπους του συνασπισμού «συμφώνησαν» στο ότι «αν και η στρατιωτική διάσταση είναι σημαντική, δεν επαρκεί» προκειμένου να συντριβούν οι τζιχαντιστές.

Πηγή: news.in.gr