23 Οκτωβρίου 2014

Ενωμένοι οι Κούρδοι κατά των εξτρεμιστών

 Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Μασούντ Μπαρζανί, στέλνει ενισχύσεις στους πολιορκημένους Κούρδους του Κομπάνι REUTERS/ Maja Hitij Του Νικόλα Ζηργάνου
Το περιφερειακό κοινοβούλιο των Κούρδων του Ιράκ ψήφισε χθες σε μια επίδειξη ενότητας και αλληλεγγύης την αποστολή μαχητών πεσμεργκά στο πολιορκημένο από τους τζιχαντιστές Κομπάνι της Συρίας. Είχε προηγηθεί επιστολή-αίτημα του προέδρου Μασούντ Μπαρτζανί και η αποδοχή της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση των Κούρδων μαχητών από το έδαφός της. Σύμφωνα με βουλευτή που συμμετείχε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα των Κούρδων του Ιράκ, θα αποσταλούν άμεσα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 200 άντρες των ειδικών δυνάμεων, εξοπλισμένοι με βαριά όπλα, που τόσο ανάγκη έχουν οι υπερασπιστές του Κομπάνι. Για τον αριθμό των ενισχύσεων, τον εξοπλισμό που θα φέρουν και το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν μέσα από τουρκικό έδαφος διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα.


Στο Κομπάνι, οι μάχες συνεχίστηκαν κυρίως στον δυτικό τομέα της πόλης, περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τους τζιχαντιστές να πλήττουν το κέντρο της πόλης με όλμους και την αμερικανική αεροπορία να βομβαρδίζει τουλάχιστον 11 θέσεις των τρομοκρατών. Το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και 11 Κούρδοι.

Στη «συμμαχία»…

Οι υπερασπιστές της πόλης με αναπτερωμένο ηθικό και εφοδιασμένοι από τα αμερικανικά C130, που έριξαν προχθές 27 τόνους στρατιωτικής και φαρμακευτικής βοήθειας, δεσμεύτηκαν απέναντι στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα σταματήσουν στην ανακατάληψη των κουρδικών εδαφών που έχουν υπό την κατοχή τους οι τζιχαντιστές, αλλά θα ενταχθούν στη συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες ότι εκπρόσωπος του κόμματος «Δημοκρατικής Ενωσης» των Κούρδων της Συρίας, (PYD), το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με το Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και είναι χαρακτηρισμένο από την Αγκυρα ως «τρομοκρατική» οργάνωση, μετέχει στο κέντρο επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας, από όπου συντονίζεται η στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ και τη Συρία. Η είδηση προκάλεσε σοκ στην Αγκυρα, που βλέπει να καταρρέει η πολιτική της στη Μέση Ανατολή και τα όνειρα για ηγεμονία στην περιοχή.

Οι συνομιλίες των Σύρων Κούρδων με τους Αμερικανούς έχουν αρχίσει με μυστικότητα εδώ και δύο εβδομάδες, με τον ηγέτη του PYD, Σαλέχ Μουσλίμ να συναντά στο Παρίσι στις 12 Οκτωβρίου τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, Ντάνιελ Ρούμπινσταϊν, λίγες ημέρες μετά την άρνηση της Τουρκίας να συνδράμει τους Κούρδους στο Κομπάνι. Ο Μουσλίμ συναντήθηκε στις 18 Οκτωβρίου και με τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, Τόνι Μπλάινκεν, στο Ντοχούκ του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου και συμφωνήθηκε η αμερικανική βοήθεια στο Κομπάνι και η δέσμευση των Κούρδων στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση, απάντησε σαφώς «όχι» και διαχώρισε το PKK από το PYD. Ηταν ακόμη ένα «άδειασμα» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχθές είχε εξομοιώσει ως «τρομοκράτες» τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας, με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Επιμένει ο Ερντογάν

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «ήταν λάθος» η αεροπορική ρίψη εφοδίων στους Κούρδους στο Κομπάνι, με το επιχείρημα ότι ένα δέμα βοήθειας, από συνολικά 28, έπεσε στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών. Το δέμα με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να το περιεργάζονται, εμφανίστηκε χθες σε βίντεο στο διαδίκτυο. «Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών προμηθειών κατέληξαν στα σωστά χέρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Στο πλευρό των Κούρδων τάχθηκε και η Δαμασκός, με τον υπουργό Ενημέρωσης Ομράν αλ Ζοάμπι να δηλώνει πως «το συριακό κράτος με τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τα αεροσκάφη του παρείχε στρατιωτική και επιμελητηριακή υποστήριξη, πολεμοφόδια και όπλα στην πόλη του Κομπάνι». Η Δαμασκός «θα συνεχίσει να βοηθάει στρατιωτικά το Κομπάνι στο μέγιστο επίπεδο, καθώς πρόκειται για θέμα καθοριστικής σημασίας» υποστήριξε ο Σύρος υπουργός. Ο Ζοάμπι ανακοίνωσε επίσης ότι η συριακή αεροπορία κατέστρεψε με βομβαρδισμό δύο από τα τρία μαχητικά αεροσκάφη που είχαν πέσει σε χέρια τζιχαντιστών σε αεροπορική βάση κοντά στο Χαλέπι. Είναι η πρώτη φορά που η Δαμασκός στηρίζει ανοιχτά τους Κούρδους της Συρίας, αν και παραμένει σταθερή στη γραμμή πως οι Κούρδοι της περιοχής είναι Σύροι πολίτες και διαμένουν σε συριακό έδαφος.