01 Οκτωβρίου 2014

«Μ' αυτά που κάνετε, δεν βλέπετε Ευρώπη» Εκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία

Για «ανησυχητικό περιορισμό των ελευθεριών στη χώρα» καταγγέλλει την Τουρκία το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), σε έκθεσή του.
Σύμφωνα με τη διεθνή ΜΚΟ, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η χώρα έχει επιδείξει «αδιαλλαξία προς την αντιπολίτευση, τις διαδηλώσεις και την κριτική του Τύπου», και σχολιάζει ότι, με αυτόν τον τρόπο, πολύ δύσκολα η Αγκυρα θα καταφέρει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.Ιδιαίτερα έπειτα από την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς της τουρκικής ηγεσίας τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει νόμους, με στόχο να ενισχύσει τόσο τον έλεγχό της στο δικαστικό σώμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα ενημέρωσης όσο και τις εξουσίες τής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας (ΜΙΤ).

Η ισλαμικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση, η οποία διοικεί τη χώρα από το 2002, έχει καταστείλει όλες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον όσων συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον Ιούνιο του 2013, με αποτέλεσμα να διωχθούν δικαστικά τουλάχιστον 5.500 άνθρωποι. Στον αντίποδα, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ, μόνο ένας αστυνομικός καταδικάστηκε πρόσφατα, ως υπεύθυνος για το θάνατο διαδηλωτή.
«Η κυβέρνηση δεν δίστασε να παρέμβει στις δικαστικές διαδικασίες μόλις απειλήθηκαν τα συμφέροντά της», σχολιάζει το Παρατηρητήριο, σχετικά με την «εκκαθάριση» χιλιάδων αστυνομικών και δικαστών, με την πρόφαση ότι συνωμότησαν ενάντια στο κράτος.
 
Τα ΜΜΕ
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμένει ιδιαίτερα και στις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταγγέλλοντας τη χώρα για περιορισμό της ανεξάρτητης κριτικής και της ακομμάτιστης δημοσιογραφίας. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά τις δίκες δύο δημοσιογράφων της ημερήσιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Taraf», οι οποίοι αποκάλυψαν τον περασμένο Νοέμβριο το περιεχόμενο μυστικής κυβερνητικής συνάντησης.Η ΜΚΟ υποστηρίζει ότι αυτές οι πρακτικές απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Τουρκία έχει ελάχιστες πιθανότητες να προσεγγίσει την Ε.Ε., εάν η ηγεσία της δεν λάβει μέτρα προκειμένου να αντιστραφεί η τάση περιορισμού των ελευθεριών και να ενισχύσει το κράτος δικαίου», υπογράμμισε η Εμα Σινκλέρ-Ουέμπ, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου στην Τουρκία.
Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης καταλήγει σχολιάζοντας τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τελευταίες εκλογές και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πήρε το λάθος μήνυμα: «Παρ' ότι ο Ερντογάν σημείωσε μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου (με ποσοστό 52%), η κυβέρνησή του δείχνει ότι θεωρεί πως η νομιμότητα που της παρέχεται από την πολιτική της πλειοψηφία... υπερισχύει του κράτους δικαίου».
(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Monde)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ