01 Οκτωβρίου 2014

Πατριωτισμός με στιλ Ν.Δ.

«Το μεγάλο πατριωτισμό» επιστράτευσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στην εκδήλωση του κόμματος στη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει τη βάση του, να... κολλήσει μεταξύ τους ηγετικά στελέχη της Ν.Δ., που ακόμα «δεν τον πάνε», να κάνει το άνοιγμα στην Κεντροδεξιά και το Κέντρο (σε αυτό το πολιτικό φάντασμα που διεκδικούν επί ματαίω μέχρις ώρας το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.) και να αυξήσει τα χαρακώματα με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλη φωνή από το δημοκρατικό τόξο που δεν είναι «πατριώτης» και επομένως μαζί του.
Ολα αυτά, τα πολλά, σύνθετα και σύγχρονα προβλήματα της Ελλάδας του πρώτου μισού του 21ου αιώνα, η Ν.Δ. επέλεξε να τα συνοψίσει με όρους του πρώτου μισού του προηγούμενου αιώνα, με επίκληση στον πατριωτισμό των Ελλήνων, λες και επίκειται εισβολή και κατοχή της χώρας (εν προκειμένω από τον «εχθρό» της πατρίδας ΣΥΡΙΖΑ).

Χρειάζεται ομολογουμένως μια ιδιαίτερη χωρητικότητα στους λοβούς του εγκεφάλου για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η πανταχόθεν βαλλόμενη μεσαία τάξη (που έχει μείνει απλώς... τάξη), οι άνεργοι, οι κατεστραμμένοι επιχειρηματίες, οι νέοι σε επαγγελματικό αδιέξοδο και τόσα άλλα βαριά πληττόμενα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας θα συγκινηθούν από τα πόσα... καντάρια πατριωτισμού (νεοδημοκρατικού) διαθέτουν.

Οι βαριά πληττόμενοι Ελληνες πολίτες, για 6 συνεχή χρόνια, θέλουν να ακούσουν για σχέδια και προγραμματισμό μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μετά τη λαίλαπα. Ενός μοντέλου βεβαίως που δεν θα είναι η παλινόρθωση του παλαιού, φαύλου εν πολλοίς και τελικώς αποτυχημένου.

Θέλουν ακόμη να ακούσουν για τολμηρά μέτρα ανακούφισής τους, έστω και πρόσκαιρης, από τη μέγκενη του «χρέους εσωτερικού», προς τράπεζες και Δημόσιο, που παίρνει πλέον τη μορφή μόνιμης οικονομικής κρίσης, πιο επικίνδυνης από αυτή του «χρέους εξωτερικού».

Εάν η Ν.Δ. δεν έχει επεξεργαστεί και δεν μπορεί να ανακοινώσει σύντομα κάτι το σίγουρο και συνεπώς «εντυπωσιακό», τότε σε καμιά περίπτωση δεν της φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ -που κι αυτός θα ελεγχθεί για τις μεγαλοστομίες του και συχνά-πυκνά για τις ανεδαφικές προτάσεις του.
Το κριτήριο του «πατριωτισμού» των ψηφοφόρων είναι δρόμος ολισθηρός και επικίνδυνος. Οδηγεί σε ακραία πόλωση, κάτι που δεν αρμόζει σ' αυτή την πολύπαθη χώρα με τους μεγάλους διχασμούς του παρελθόντος. Φυσικά, είναι μια εύκολη απόπειρα συσπείρωσης ορισμένων, μεγάλης ηλικίας ως επί το πλείστον. Αλλά όχι και των νεοτέρων, της παραγωγικής ηλικίας, που μάχονται μόνοι τους και κατά κανόνα αβοήθητοι για να επιβιώσουν. Απλώς.

Α! Ας έχουμε και το ένα μάτι στη χοάνη των ψηφοφόρων της Χ.Α., που έχουν παραστρατήσει(;).
Επιπλέον, μία ημέρα μετά την πανηγυρική πατριωτική εκδήλωση της Ν.Δ., η κυβέρνηση εξήγγειλε μόνη της, πριν έρθει η τρόικα για έλεγχο, ότι θέλει να προχωρήσει σε προσωρινή ρύθμιση 2 ετών για τα «κόκκινα» δάνεια και, μετά, όσες επιχειρήσεις δεν σωθούν θα τους παραλάβει το πτωχευτικό δίκαιο.Ωραία! Οι τράπεζες θα ξεφορτωθούν κάποια «κόκκινα» δάνειά τους. Τώρα τι ποσόν θα αποδεσμευθεί και πώς αυτό θα φτάσει στην αγορά είναι άλλη ιστορία...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ