19 Αυγούστου 2014

«Φρένο» στους μισθοφόρους των πολέμων επιχειρεί να βάλει η Σερβία

ukraine-proRussians
Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση της Σερβία για τη συμμετοχή πολιτών της χώρας σε ξένους πολέμους. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να βάλει ένα «φρένο», κίνησε τις διαδικασίες για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.Με πρωτοβουλία του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ράσιμ Λιάγιτς κατατέθηκαν τροπολογίες, με τις οποίες καθίσταται ποινικό αδίκημα η συμμετοχή σε ξένους πολέμους. Έτσι, για όσους οργανώνουν τη μετάβαση Σέρβων πολιτών σε πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό προβλέπεται ποινή φυλάκισης 12 ετών, ενώ πενταετής φυλάκιση προβλέπεται για τους ίδιους τους μαχητές.Σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από την Κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (BIA), υποστηρίζουν ότι στην Ουκρανία πολεμούν και στις δύο πλευρές 30 Σέρβοι επαγγελματίες μισθοφόροι. Πρόκειται για βετεράνους των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η μηνιαία αμοιβή τους φτάνει τα 10000 δολάρια. Υπάρχουν και κάποιοι που στρατολογούνται από την οργάνωση Σερβικό Κίνημα των Τσέτνικ και οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά, πολεμώντας στο πλευρό των ρωσόφιλων στην νοτιοανατολική Ουκρανία.


Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάνταρ Ζαχαρτσένκο, στην περιοχή έφτασε εχθές μία νέα ομάδα 14 εθελοντών από τη Σερβία. Εθελοντές από τη Σερβία πολεμούν επίσης στο Ιράκ και τη Συρία. Πρόκειται για Αλβανούς από την κοιλάδα του Πρέσεβο ή για μουσουλμάνους από την περιοχή του Σάντζακ.Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ράσιμ Λιάγιτς, ο οποίος κατάγεται από το Σάντζακ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές από τη Σερβία «είναι νεαροί που ανακάλυψαν απότομα τη θρησκεία, δεν γνωρίζουν τι διδάσκει και προσπαθούν να τις δώσουν την πηγαία μορφή της».

«Πρόκειται για ανθρώπους που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας και με τη συμμετοχή τους στον πόλεμο προσπαθούν να αναδειχθούν» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.
Οι περισσότεροι Βαλκάνιοι τζιχαντιστές, που μάχονται στη Μέση Ανατολή, προέρχονται από το Κόσοβο. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 Αλβανοί του Κοσόβου μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία.
Αρχηγός τους ήταν ο Λαβντρίμ Μουχαντέρι, ο οποίος σκοτώθηκε προχθές σε μάχες εναντίων των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ. Την είδηση για τον θάνατο του Μουχαντέρι μετέδωσε η κουρδική τηλεόραση KNNC, η οποία έδειξε και εικόνα με τη σορό του.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ