28 Ιουλίου 2014

Η Μόσχα θα εφεσιβάλει την απόφαση για την Yukos

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/B5BE2430FDC03E1F8D58D1818D6E20EC.jpg
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πρώην μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, καθώς θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να εκδώσει μια τέτοια απόφαση."Λόγω των σημαντικών κενών στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η Ρωσία θα ασκήσει έφεση στα ολλανδικά δικαστήρια και ελπίζει ότι θα πετύχει ένα αμερόληπτο αποτέλεσμα" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
 Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ότι "θα είναι μια διαδικασία αμφισβήτησης (της απόφασης του δικαστηρίου) με στόχο την ακύρωσή της".
 
"Το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να εξετάσει το αίτημα που του κατατέθηκε", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Ρωσία δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη (ΣΧΕ) που προστατεύει τις επενδύσεις σε ενεργειακά έργα και στην οποία βασίστηκαν οι ενάγοντες για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει "όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα" για να ανατρέψει την απόφαση αυτή.
 
Περί τίνος ακριβώς πρόκειται
 
Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τη Ρωσία να καταβάλει αποζημιώσεις στους μετόχους τη Yukos Oil ύψους 50 δισ. δολαρίων στη μεγαλύτερη υπόθεση διαιτησίας στην ιστορία. Το τριμελές συμβούλιο διαιτησίας της Χάγης έκρινε ότι το ρωσικό κράτος παρανόμως προχώρησε στην απαλλοτρίωση της Yukos – της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που βρίσκεται από το 2003 στη φυλακή για υποθέσεις διαφθοράς.
 
Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας το ρωσικό δημόσιο προχώρησε στη δίωξη της Yukos για χρέη προς το δημόσιο. Τα εξαντλητικά πρόστιμα οδήγησαν στην πτώχευση της Yukos και το Κρεμλίνο προχώρησε στην πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos ανήκουν πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου στην κρατικά ελεγχόμενη Rosneft που είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία στον κόσμο και υπόκειται σε καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης.
 
Το δικαστήριο ωστόσο, έκρινε πως "πρωταρχικός στόχος" της Ρωσίας ήταν "να οδηγήσει σε χρεοκοπία τη Yukos και να απαλλοτριώσει τα περιουσιακά της στοιχεία". Η απόφαση αναφέρει μάλιστα πως στελέχη της Rosneft εργάζονταν για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και εφάρμοσαν πολιτικές με βασικό στόχο την καταστροφή της Yukos Oil. Η απόφαση είναι "άμεσα εκτελεστή", αλλά το δικαστήριο δίνει περιθώριο 180 ημερών στη Ρωσία προτού αρχίσουν να τρέχουν οι τόκοι. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μέτοχοι της Yukos ζητούσαν υπερδιπλάσια αποζημίωση 114 δισ. δολ.
 
Η δικαστική απόφαση της Χάγης υπέρ των Ρώσων μετόχων και ενός συνταξιοδοτικού ταμείου εργαζομένων (σημειώνεται πως ο ίδιος ο Χοντορκόφσκι δεν συμμετείχε στην αγωγή) αναμένεται να εντείνει περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και Κρεμλίνου καθώς ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Μόσχα