28 Ιουλίου 2014

Επαναφορά ψυχρού πολέμου

http://energeopolitics.files.wordpress.com/2010/04/undiscovered.jpg
Μετά τον τριετή πόλεμο στη Συρία και ιδιαίτερα, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία,  η «νέα τάξη» οργάνωσε επιθέσεις στο Ιράκ και μετά στην Παλαιστίνη. Παρά ταύτα, ορισμένοι -κυρίως συστημικοί- αναλυτές επικαλούνται στα κείμενά τους ότι αιτία αυτών των επιθέσεων είναι οι πολιτισμικές και πολιτικές αντιφάσεις μεταξύ θρησκευτικών και κοσμικών κομμάτων της περιοχής. Ωστόσο, τέτοιες προσεγγίσεις, ανταποκρίνονται σε φαινομενικές αναγνώσεις των εξελίξεων καθότι αγνοούν τον παράγοντα ανταγωνισμού και ισχύος διαφορετικών κεφαλαίων και κατ' επέκταση, τη μορφή των ενδοκαπιταλιστικών αντιφάσεων, ακόμα και των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό είναι σαφώς πολύπλευρο και ως τέτοιο, έχει πολλές διαστάσεις. Τυπικό παράδειγμα η Παλαιστίνη, όπου τα δρώμενα δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για περιοχή στην οποία κυριαρχεί η βίαιη αντιπαράθεση Ισραήλ και Παλαιστινίων, ότι υπάρχει μια ενιαία «Χαμάς»  ή ότι «Φατάχ» και  «Χαμάς» διατηρούν ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Και όμως, πρόκειται περί του αντιθέτου. Πραγματικά, όταν αναφερόμαστε στη «Χαμάς» ή σε ένα είδος διακυβέρνησης με στόχο τον εξευμενισμό του αραβικού κόσμου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το παλαιστινιακό είναι ζήτημα πολύπλευρο καθώς αποτελεί βασικό μέρος της αναβίωσης του γνωστού «ανατολικού ζητήματος» και κατ' επέκταση, της νέας γεωπολιτικής αναδιάταξης που λαμβάνει χώρα και σε αυτή την περιοχή της υφηλίου.

Για τούτο και ο βομβαρδισμός της Γάζας δεν μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με όρους πολιτισμικών και πολιτικών αντιφάσεων μεταξύ θρησκευτικών και κοσμικών κομμάτων της περιοχής. Τουναντίον, ερμηνεύεται με όρους της γεωπολιτικής της ενέργειας. Είναι γνωστό, το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας (επί των περίπου 45 χιλιομέτρων-ακτογραμμής ). Όπως είναι γνωστή και η ένταξή του στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ενεργειακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε, το φυσικό αέριο στα νερά της Γάζας ανακαλύφθηκε εννέα χρόνια πριν από την ανακάλυψη του Ταμάρ (Ιανουάριος 2009) και δέκα χρόνια πριν από το κοίτασμα Λεβιάθαν (Δεκέμβριος 2010). Όπως έχει δημοσιοποιηθεί, το υποθαλάσσιο αυτό κοίτασμα βρίσκεται 30 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές της Γάζας, και ο βυθός του εντοπίζεται σε βάθος 603 μέτρων. Το ανακάλυψε το 2000 η βρετανική εταιρεία British Gas (BG Group) ύστερα από δύο γεωτρήσεις, τη Gaza Marine-1 και τη Gaza Marine-2. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η ίδια η BG, τα αποθέματα φυσικού αερίου (στα συγκεκριμένα σημεία) υπολογίζονται σε 1,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, των οποίων την αξία έχει υπολογίσει σε πάνω από 4 δισ. δολάρια. Μάλιστα η παλαιστινιακή Αρχή εκχώρησε το 1999 στη BG άδειες/δικαιώματα εξόρυξης για όλη τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γάζας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα όρια της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής (ΑΟΖ σε σχήμα «σφήνας» στον χάρτη μεταξύ των ΑΟΖ της Αιγύπτου και Ισραήλ) προβλέπονται από τα Πρωτόκολλα του Όσλο (1993). Συνεπώς, οι ρουκέτες της «Χαμάς» και ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας αποτελούν ένα βολικό πρόσχημα. Τούτων δοθέντων μπορεί κανείς να ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων,και τις δυσκολίες στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους-μη μέλους από τον ΟΗΕ. Εν πάση περιπτώσει, η στόχευση σχεδίου -από πλευράς δυνάμεων του άξονα της «νέας τάξης»- για ηγεμονία, κατάληψη ή/και αποκλεισμό επί ολόκληρων περιοχών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανακατανομή όσο βέβαια και με την αναδιάταξη του γεωπολιτικού status. Απώτερος στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η πλήρης αποδυνάμωση -γεωστρατηγική και γεωοικονομική- τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας.

Στο βαθμό που Μόσχα και Πεκίνο αντιπαρατίθεται με ίσους όρους απέναντι στα νεοταξικά και ΝΑΤΟικά συμφέροντα στον πλανήτη -είτε στο πλαίσιο των BRICS είτε στο πλαίσιο του Συμφώνου της Σαγκάης- το βέβαιο είναι ότι βιώνουμε την επαναφορά του ψυχρού πολέμου. Ειδικότερα, οι ΝΑΤΟικοί προσπαθούν από πλευράς τακτικής να παρασύρουν τη Μόσχα σε συγκρούσεις στο μεσανατολικό πεδίο, με παράλληλο στόχο την αποδυνάμωσή της επί ανοίγματος μετώπων στο μαλακό της υπογάστριο (Β. Ιράκ/Β .Ιράν-Αζερμπαιτζάν-Γεωργία-Ουκρανία κλπ). Το βέβαιο είναι πως ο γεωπολιτικός κόσμος αναδιατάσσεται και συνεπώς ένας ψυχρός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
*Ο Κώστας Γουλιάμος είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας».
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/k-gouliamos/1412/211563/epanafora-psychrou-polemou#sthash.pXhHz9JH.dpuf