Είσαι ένα κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Συμφωνούν όλοι; Διότι, όταν κάποτε έγραψα, αγανακτισμένος από τις κακοφωνίες, αν ισχύει η ρήση Πουλαντζά, πως ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρχει, ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι αυτό είναι μάθημα κατ' επιλογή! Ένα δημοκρατικό κόμμα, για να φτάσει στον στόχο του, πρέπει να συγκεντρώσει στις εκλογές την πλειοψηφία των πολιτών. Αν δεν τη συγκεντρώνει, πρέπει να κάνει συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να ακυρώνεται ο στρατηγικός στόχος. Διαφορετικά, αν κρίνεις πως δεν μπορείς να συνεργαστείς με κανέναν, παραδίδεις την εντολή και περιμένεις, όπως και το ΚΚΕ, κάποτε να ισιώσει ο γιαλός! Αν οι πολίτες αντέχουν να περιμένουν, κανένα πρόβλημα. Αν δεν αντέχουν;

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια ο δρόμος για τον σκοπό είναι περίπλοκος και δύσκολος και απαιτεί διπλωματία, εξαιρετικές ικανότητες και εμπειρία, ειδικές γνώσεις, διεργασίες με εγχώριες και διεθνείς δυνάμεις. Η πολιτική στα επίπεδα της άσκησης εξουσίας δεν είναι εργαστήριο χημείας, όπου, αν ο καθηγητής και οι βοηθοί του κάνουν λάθος στο πείραμα, θα κινδυνέψει μόνον η δική τους ζωή. Εδώ μιλάμε για τον αφανισμό μια ολόκληρης χώρας. Λυπάμαι ειλικρινά που τόσο συχνά αναφέρομαι στα αυτονόητα της πολιτικής. Δυστυχώς αυτά τα αυτονόητα παραμένουν ακόμα ζητούμενα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με το κείμενο που κατάθεσαν στην Κ.Ε. τα 53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξα ορισμένα σημεία για να συμβάλω και εγώ στον πλουραλιστικό προβληματισμό. Αναφέρουν: "Η επόμενη μέρα ξεκινά με ένα σημαντικό κεκτημένο: την κομβικής σημασίας νίκη στην Αττική, τη μεγάλη επιτυχία στα Ιόνια, το νικηφόρο αποτέλεσμα σε πόλεις και συνοικίες με ισχυρή συμβολική και πολιτική αξία για την Αριστερά και τον παρ' ολίγο θρίαμβο της Ανοιχτής Πόλης στην Αθήνα μετά από μια εκστρατεία - πρότυπο. Στην Αττική και την Αθήνα η ψήφος εξέφρασε με τη μεγαλύτερη διαύγεια τις ταξικές αντιθέσεις".

ΕΙΝΑΙ σωστό η ομάδα που κουμαντάρισε την εκστρατεία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και υπογράφει το κείμενο να χαρακτηρίζει η ίδια τη δουλειά της εκστρατεία πρότυπο; Μάλιστα, ανάμεσα στις υπογραφές είδα πρόσωπα από την επαρχία, πρόσωπα που δεν μετείχαν της εκστρατείας ώστε να έχουν ασφαλή εικόνα να υπογράφουν αβασάνιστα τον ορισμό "πρότυπο". Από πού τεκμηριώνεται ότι στην Αττική και στην Αθήνα η ψήφος εξέφρασε με τη μεγαλύτερη διαύγεια τις ταξικές αντιθέσεις; Ένας παλαιός δεξιός στις πεποιθήσεις συνάδελφος, που ψήφισε δαγκωτό Σακελλαρίδη θεωρώντας τον Καμίνη τον χειρότερο δήμαρχο στην ιστορία της πόλης και τους δύο υποψήφιους της Ν.Δ. ντροπή για την παράταξη, ποια ταξική ψήφο εξέφρασε; Όταν στη γειτονιά μου οι περισσότερες ψήφοι που... μάζεψα έγιναν για την απελπιστική κατάσταση των σκουπιδιών, ποια ταξική αντίθεση περιέχουν; Γιατί στα πιο φτωχά διαμερίσματα της πόλης ήρθε πρώτη η Χρυσή Αυγή; Τι θα γινόταν αν η Ν.Δ. δεν ήταν διασπασμένη; Το 20% του πρώτου γύρου ήταν κατά 7% μικρότερο του ποσοστού των ευρωεκλογών.

ΣΕ ΑΛΛΟ σημείο αναφέρεται: "Παραγνωρίσαμε ότι οι αυθεντικές κοινωνικές εκπροσωπήσεις δεν "φυτεύονται αλλά οικοδομούνται σε βάθος χρόνου".
Σε ποιο βάθος χρόνου οικοδομήθηκε η υποψηφιότητα του συμπαθέστατου Σακελλαρίδη; Από στέλεχος των οικονομικών επιτελείων, φυτεύτηκε σαν υποψήφιος δήμαρχος. Όταν μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ρώτησα τον ίδιο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αν γνωρίζει πόσοι είναι οι δημοτικοί φόροι, πόση είναι η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, ώστε, αν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, να μπορεί να εξαγγείλει μειώσεις δημοτικών τελών αυτή τη δύσκολη εποχή, μου απάντησε με ειλικρίνεια πως δεν γνωρίζει. Που σημαίνει ότι κανείς από το επιτελείο δεν έκρινε σκόπιμο να μάθει.


ΠΑΡΑΚΑΤΩ διαβάζουμε; "Είναι απαραίτητο λοιπόν να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει με επιτυχία γιατί διαθέτει απολύτως σαφές πρόγραμμα, ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό". Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει -ακόμα- απολύτως σαφές πρόγραμμα και κατά συνέπεια ούτε ο ριζοσπαστισμός μπορεί να κριθεί ούτε η ρεαλιστικότητά του. Μα, ακόμα και αν αυτά σύντομα διευκρινιστούν, το επόμενο ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τις δυνάμεις και τα ικανά στελέχη να το υλοποιήσουν. Άλλωστε άκαμπτο πρόγραμμα σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες δεν υπάρχει.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ με ένα ακόμα, περίεργο απόσπασμα: "...για τους 'τεχνικούς' της εξουσίας, είτε στην εκδοχή τοπικών παραγόντων είτε σε εκείνη των ανώτερων διαμεσολαβητών ισχύος, από την αποκοπή του γραφείου του προέδρου (!) ώς τους απίθανους συμβούλους (του προέδρου) και την εκ μέρους τους ωμή περιφρόνηση (!) των αξιών της Αριστεράς, όπως καταγράφηκε στις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά." Εδώ οργίζομαι. Ο πρόεδρος του κόμματος έχει το δικαίωμα και την ευθύνη των επιλογών του. Οι περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά και ο απαξιωτικός τρόπος αναφοράς (που ειδικά για τη Σαμπιχά θυμίζει σταλινικές μεθόδους με καταδίκη χωρίς δίκη και απολογία) πρέπει επιτέλους να διευκρινιστούν. Θυμίζω δε, ότι ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε περιφερειάρχη τον Καρυπίδη με 59%, ο δε μουσουλμάνος αντικαταστάτης της Σαμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο τερμάτισε τελευταίος. Στη Θράκη έγιναν τέρατα και σημεία, με αποτέλεσμα ο "ασυμβίβαστος και ριζοσπαστικός" ΣΥΡΙΖΑ να λάβει στις ευρωεκλογές στη μεν Ξάνθη 17,11% από 38,56% το 2012, στη δε Ροδόπη 10,8% από 20% το 2012. Πάσα απάντηση δεκτή, αλλά και από τους 53 μαζί.
  Χρήστου Δημήτρης
dchristou52@gmail.com