01 Ιουνίου 2014

Τουρκία Διπλή επέτειος στην Πόλη των αντιθέσεων

Διπλή επέτειος στην Πόλη των αντιθέσεων Δύο επέτειοι συγκρούονται σήμερα στην Τουρκία, με δυνάμει εκρηκτικό αλλά σε κάθε περίπτωση εξόχως συμβολικό τρόπο. Η μία είναι η 561η επέτειος της Αλωσης της Πόλης, στις 29 Μαΐου. Λόγω της τραγωδίας στα ορυχεία της Σόμα, οι φετινοί εορτασμοί του Δήμου Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν. Ο Σύλλογος Νεολαίας της Ανατολίας, όμως, η νεολαία του Κόμματος Ευδαιμονίας, προδρόμου του AKP, έχει διοργανώσει για σήμερα το απόγευμα πλούσια θεάματα, με θεατρική αναπαράσταση της Αλωσης και μουσικές συναυλίες στο γήπεδο Ισμέτ Πασά του Κοτζαέλι, στην περιοχή του Μαρμαρά∙ και πολύ νωρίτερα, τα χαράματα, «ναμάζι», τελετουργική προσευχή δηλαδή, μπροστά στην Αγία Σοφία. Την ίδια ώρα, 25.000 αστυνομικοί και 50 κανόνια νερού θα παίρνουν θέση στην περιοχή Ταξίμ - Σισλί - Μπεσίκτας για την πρώτη επέτειο των Γεγονότων του Πάρκου Γκεζί.
Η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης, η κολεκτίβα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αντιπολιτευόμενων κομμάτων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που βοήθησε πέρυσι στη διοργάνωση του μεγαλύτερου κύματος διαμαρτυρίας στη σύγχρονη τουρκική Ιστορία, έχει καλέσει τους πολίτες να διαδηλώσουν ξανά σήμερα μαζικά. «Θα είμαστε στους δρόμους με εκατομμύρια ανθρώπους, με δεκάδες διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές φωνές και όλα μας τα χρώματα» υποσχέθηκε την Τρίτη. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας της Ανατολίας, Σαλίχ Τουράν, εξέφραζε ένα εντελώς διαφορετικό όραμα: «Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα εορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο την Αλωση με τους νέους μας που θα έρθουν από όλα τα μέλη της Ανατολίας και μαζί με φιλοξενουμένους μας από ισλαμικές χώρες. Ολη η δράση μας εστιάζεται στο να αναθρέψουμε μια νεολαία που θα έχει συνείδηση των κατακτήσεών μας».

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Αλωσης έχουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, άλλωστε, από όταν ανέλαβε το ΑΚΡ τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με πρώτο δήμαρχο τον σημερινό πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι εορτασμοί γίνονταν κάθε χρόνο και πιο μεγαλειώδεις. Πέρυσι, μάλιστα, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε προσθέσει σε αυτούς, συμβολικά και εμφατικά, τα εγκαίνια της 3ης Γέφυρας του Βοσπόρου, στην οποία έδωσε ως γνωστόν το όνομα του σουλτάνου Σελίμ Α', γεγονός που προκάλεσε την μήνιν των αλεβιτών της Τουρκίας.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Γκεζί, αντιθέτως, αναμένεται να προσκρούσουν στο γνωστό τείχος κυβερνητικής καταστολής.
Το πάρκο της Πλατείας Ταξίμ δεν έγινε τελικά (ακόμα τουλάχιστον) εμπορικό κέντρο, τα δένδρα του είναι πάντα όρθια, παραμένει όμως το πλέον διαφιλονικούμενο κομμάτι γης στην Κωνσταντινούπολη. Και οι Αρχές το κλείνουν στο παραμικρό αεράκι δημόσιας διαφωνίας. Τα ΜΑΤ έχουν συνεχή παρουσία στην Ταξίμ, την Πρωτομαγιά φρόντισαν να κρατήσουν τα συνδικάτα μακριά της. Ο Ερντογάν εξακολουθεί να κατηγορεί τους «προβοκάτορες του Γκεζί» για συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας.

ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Την τελευταία χρονιά, προκρίνει όλο και πιο έντονα τη στρατηγική της διαίρεσης της χώρας σε πιστούς οπαδούς του και προδότες. Οι πρωτεργάτες του περυσινού κύματος διαμαρτυρίας, όμως, θεωρούν ότι στο πάρκο αναπτύσσονται οι σπόροι μιας νέας Τουρκίας. «Μια νέα αλληλεγγύη γεννήθηκε πέρυσι» λένε, «και δεν έχει τελειώσει. Το Γκεζί έριξε το τείχος του φόβου».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ