Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών ήταν η απαγόρευση των διαδηλώσεων που σχετίζονταν με ομάδες που αντιτίθενται στους χειρισμούς του στρατηγού Σίσι και διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ήταν επίσης η περιορισμένη συμμετοχή του κόσμου, καθώς και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στρατηγός έναντι του αντιπάλου του, που παραπέμπει σε εποχή Μουμπάρακ και προκαλεί ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή.

Αν και οι εκλογές είχε προγραμματιστεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, τελικά προστέθηκε την τελευταία στιγμή μία επιπλέον. Ο λόγος ήταν το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μόλις το 26% είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα τις δύο ημέρες.

Κατόπιν αυτού, υποστηρικτές του στρατηγού Αλ Σίσι έλαβαν εντολή να δραστηριοποιηθούν ανά την επικράτεια και μέσα από μια διαδικασία κατ' οίκον επισκέψεων κατάφεραν την επόμενη ημέρα να ξεπεράσουν το 43% συμμετοχής (συνολικά ψήφισαν 25,6 εκατομμύρια πολίτες από 54 εκατομμύρια εγγεγραμμένους).

Αναφορικά με την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του νέου προέδρου της Αιγύπτου, ο στρατηγός Σίσι έχει δώσει το στίγμα του σε προεκλογικές συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ξένα και αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Μουσουλμανική Αδελφότητα

Σχετικά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα υπήρξε ξεκάθαρος δηλώνοντας πως δεν θα έχει μέλλον στην Αίγυπτο και έχει δεσμευθεί να "τελειώσει την ύπαρξη και τη δράση της".Επίσης ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέψει ισλαμικά κόμματα ή ισλαμιστικές τάσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, που απαγορεύει τα κόμματα που βασίζονται στη θρησκεία.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το υπουργικό συμβούλιο ήδη από τον Δεκέμβριο.

Στρατός και πολιτική

Αναφορικά με τον στρατό και την εμπλοκή του στα κοινά, ο Σίσι είπε ότι «δεν θα έχουν ρόλο στη διαχείριση της χώρας κατά τη διάρκεια της θητείας μου". Όταν ρωτήθηκε για την κοινοβουλευτική εποπτεία του προϋπολογισμού του στρατού, τόνισε: «Ο στρατός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Όλη η Αίγυπτος θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα δράσης και λειτουργίας του» αποφεύγοντας άμεση απάντηση σ' αυτό το κρίσιμο ερώτημα. Ήταν ξεκάθαρος, ωστόσο, στο ότι ο στρατός θα έχει εμπλοκή και θα στηρίξει την κυβέρνηση στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.

Ελευθερίες και δικαιώματα

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αλ Αχράμ" ο Σίσι έχει δεσμευθεί να μην επιτραπούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Εάν υπάρχουν καταχρήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον νόμο" πρόσθεσε. Σε πιο πρόσφατες αναφορές του έχει επίσης τονίσει πως τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν πρέπει να υπερισχύουν των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας."Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ελευθεριών και των εθνικών συμφερόντων ή της εθνικής ασφάλειας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη πίσω από έναν στρατηγικό στόχο, που είναι ένας και μόνο: η προστασία του αιγυπτιακού κράτους" είπε σε ομάδα δημοσιογράφων και αρχισυντακτών μεγάλων εφημερίδων της Αιγύπτου.Στην ίδια αναφορά του κατηγόρησε τον Τύπο για την κάλυψη των διαδηλώσεων και δημοσίως επέκρινε τους δημοσιογράφους: "Είναι καλύτερα να ψιθυρίζουν στα αυτιά των αρμόδιων υπαλλήλων σχετικά με το πρόβλημα από το να κάνουν μεγάλο θόρυβο σχετικά με αυτό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτικές μεταρρυθμίσεις

Σχετικά με τις προθέσεις του περί των πολιτικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων δεν αποκάλυψε και πολλά: "Η επίτευξη πλήρους δημοκρατίας στην Αίγυπτο δεν θα πάρει λιγότερο από 25 χρόνια" δήλωσε σε συνάντηση με προσωπικότητες της χώρας του. "Αποκλείονται οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τον στενό πυρήνα της ομάδας διοίκησής μου, εκτός από τους διοικητές με στρατιωτικό υπόβαθρο στις παραμεθόριες επαρχίες της Αιγύπτου για λόγους εθνικής ασφάλειας» είπε σε συνέντευξή του προ δεκαημέρου.Ορισμένοι αναλυτές είδαν τη δήλωση αυτή ως ένδειξη ότι ο Σίσι δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα της εκλογής επαρχιακών κυβερνητών, οι οποίοι διορίζονται από τον πρωθυπουργό προς το παρόν. "Τα μέλη της διοίκησής μου θα επιλέγονται με βάση τον επαγγελματισμό και την εμπειρία τους" δήλωσε κλείνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά του.


Διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις και οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν μπει στον πάγο εξαιτίας ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ο οποίος απαιτεί οι διοργανωτές να υποβάλλουν σχέδια επίδειξης αιτημάτων στην αστυνομία αρκετές ημέρες πριν. Εκείνοι που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που δεν έχουν επιτραπεί από τις αρχές αντιμετωπίζουν πλέον ποινές φυλάκισης. Ο Σίσι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αλλάξει τον νόμο ούτε θα δώσει χάρη σε όσους έχουν καταδικαστεί σύμφωνα με αυτόν. Επίσης έχει δηλώσει πως πρόκειται για εργαλείο του κράτους για την άρση του σημερινού χάους που επικρατεί στη χώρα.Υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί εφόσον προκύψει λαϊκό αίτημα από πλευράς πολιτών, όπως στις 25 Ιανουαρίου 2011 ή στις 30 Ιουνίου 2013. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει πώς θα συμβεί αυτό, αφού οι διαδηλώσεις απαγορεύονται. «Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις είναι σημάδι αστάθειας και οι άνθρωποι ψάχνουν για τη σταθερότητα».Επ' αυτού, πάντως, έχει δεσμευθεί για τον διορισμό τριών αντιπροέδρων. Ενός για την προώθηση των δημοκρατικών θεσμών, ενός για τη μεταβατική δικαιοσύνη και ενός για την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι θα μεταβιβάσει περισσότερες προεδρικές εξουσίες, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους περιφερειάρχες και τα τοπικά συμβούλια.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Ο νέος πρόεδρος είναι υπέρ των μέτρων λιτότητας στην Αίγυπτο και συμβουλεύει ανοιχτά τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν λιτό τρόπο ζωής. Έχει προτείνει επίσης οι επιχειρηματίες να συμμετέχουν σε ένα ταμείο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Δεσμεύθηκε να θεσπίσει τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχορηγήσεων ή αλλιώς κοινωνικών επιδομάτων που είχαν στόχο τη στήριξη των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων.Κατανοεί ότι η παύση των κοινωνικών επιδομάτων θα επιβαρύνει τους κοινωνικά ασθενέστερους πολίτες, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στον στρατό (απ' όπου και αν προέρχεται) και από τους οποίους θα χρειαστεί στήριξη για να επιβάλει τις όποιες μεταρρυθμίσεις.Ωστόσο προβάλλει ως επιχείρημα το ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να περιορίσει άμεσα ένα εμπορικό έλλειμμα περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως και το δημόσιο χρέος, που κινείται γύρω στο 90% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ισραήλ - Παλαιστίνη

"Η συνθήκη ειρήνης αποτελεί σταθερή αξία και συνειδητή επιλογή της αιγυπτιακής ηγεσίας" δήλωσε ο Σίσι όταν ρωτήθηκε για το Καμπ Ντέιβιντ και τις συμφωνίες του παρελθόντος. Ανέφερε ότι σέβεται πλήρως τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί και ότι θα μπορούσε να επισκεφθεί το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του εντός του Ιουνίου. Τα ποσοστά εκλογής του, αλλά και η στάση του στα κοινά, υποδεικνύουν πως οι Αιγύπτιοι δεν θα πρέπει να περιμένουν κάτι διαφορετικό από τις πολιτικές επιλογές της εποχής Μουμπάρακ. Αρκετά λυπηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο ήταν η νομιμοποίηση ενός πραξικοπήματος μέσω εκλογών...