16 Απριλίου 2014

Νιγηρία:Το προφίλ της Μπόκο Χαράμ

Τον τρόμο σκορπά στην Νιγήρια η Μπόκο Χαράμ. Τη νύχτα της Μ. Δευτέρας ομάδα ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης απήγαγαν τουλάχιστον 100 κορίτσια από σχολείο θηλέων στην πολιτεία Μπόρνο, στα Βορειοανατολικά της χώρας. Η τύχη των μαθητριών παραμένει άγνωστη, ενώ αρκετά παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν.Την ίδια ημέρα 75 νεκροί και 150 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης στην πρωτεύουσα Αμπούζα. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη ενέργεια στην πόλη. Από τις αρχές του 2014 στα χτυπήματα της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί σχεδόν 800 άνθρωποι.Η Μπόκο Χαράμ ιδρύθηκε από τον Μοχάμεντ Γιουσούφ, το 2002. Στόχος της η ίδρυση ισλαμικού κράτους στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα, στο οποίο θα εφαρμόζεται η Σαρία. Η ιδεολογία του ριζοσπαστικού Ισλάμ έχει πολλά κοινά σημεία με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Στη διάλεκτο Χαούσα, Μπόκο Χαράμ σημαίνει: «Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία». Οι οπαδοί της είναι εχθροί της δυτικής σκέψης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Στο Βορρά της Νιγηρίας κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι στο Νότο χριστιανοί και ανιμιστές. Σε αρκετές πολιτείες που οι Ισλαμιστές αποτελούν πλειοψηφία η Μπόκο Χαράμ έχει καταφέρει να εδραιώσει την κυριαρχία της και δεν είναι η μόνη. Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ, με τις οποίες η Μπόκο Χαράμ φέρεται να διατηρεί διασυνδέσεις.

Είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση αναλαμβάνει μια τέτοια επιχείρηση μαζικής απαγωγής μαθητών. Ωστόσο, για πολλοστή φορά βάζει στο στόχαστρο παιδιά που λαμβάνουν δυτική εκπαίδευση. Τον Σεπτέμβριο του 2013 δεκάδες σπουδαστές στη γεωργική σχολή στην πόλη Γκούζμπα σφαγιάστηκαν. Τον φετινό Φεβρουάριο 59 παιδιά και νέοι ηλικίας 8-18 ετών σκοτώθηκαν από επίθεση της οργάνωσης σε λύκειο της πόλης Μπούνι Γιάντι.

Η εγκληματική δράση της Μπόκο Χαράμ όμως, περνά τα σύνορα της χώρας, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές και τις αρχές. Αρκετοί Ευρωπαίοι έχουν πέσει κατά καιρούς θύματα της Μπόκο Χαράμ. Όπως αυτή η επταμελής οικογένεια Γάλλων, που απήχθησαν στο Καμερούν και απελευθερώθηκαν μετά από δύο μήνες.

Αναλυτές επισημαίνουν, ότι η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων στη Βόρεια Νιγηρία και η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα τυγχάνει αποδοχής από την πλειοψηφία των Μουσουλμάνων είναι ίσως ο μόνος δρόμος για την μείωση της επιρροής της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή.
Copyright © 2014 euronews