16 Απριλίου 2014

Μπαίνει και η Αίγυπτος στο παιχνίδι των αγωγών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο κινδυνεύει η συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο
 Του Τάσου Τσακίρογλου
 Ανακατατάξεις στο θέμα των «συμμαχιών» για τους αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη φέρνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος στην «Daily Sabah»: «Το Ισραήλ αναμένεται να εγκαταλείψει την Κύπρο και να κάνει εταίρο την Τουρκία».Το δημοσίευμα αναφέρεται στις συνομιλίες του Τελ Αβίβ με το Κάιρο και την Αγκυρα, επιλογή που, εάν ευοδωθεί, θα προκαλέσει πλήγμα σε Κύπρο και Ευρώπη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατασκευή του αγωγού της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2015.


Από την άλλη πλευρά, τα νέα αυτά σχέδια του Ισραήλ φαίνεται να ανατρέπουν την κατασκευή εργοστασίου εξαγωγής υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Κύπρο και πρόκειται να στερήσουν την Ευρώπη από μια σημαντική εναλλακτική, πέραν του φυσικού αερίου της Ρωσίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι Ελληνοκύπριος αξιωματούχος που σχετίζεται με την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου φέρεται να δήλωσε ότι «αν το Ισραήλ έχει εγκαταλείψει την ελληνοκυπριακή πλευρά από εταίρο του για την αξιοποίηση των πηγών φυσικού αερίου της περιοχής, τότε εμείς θα πρέπει να βρούμε πολύ περισσότερο αέριο, αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμες εξαγωγές, και η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει αναπόφευκτα πλήγμα στα σχέδιά μας, πηγαίνοντάς μας πολλά χρόνια πίσω».

Ενδεχόμενη συνεργασία με την Αίγυπτο θα δημιουργούσε μια έξοδο για το Ισραήλ στις μεγάλες αγορές της Ασίας, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τα σχέδια της Ε.Ε. να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία από τη Ρωσία και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι πιθανή η επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η ασιατική αγορά είναι άκρως συμφέρουσα για το Ισραήλ, αφού τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν μπορούν να πουληθούν (με τη μορφή LNG) περίπου στη διπλή τιμή απ” ό,τι αγοράζουν οι Ευρωπαίοι.Η συνεργασία με την Αίγυπτο προβλέπει κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από τον Λεβιάθαν στα αιγυπτιακά παράλια, αφού μέχρι σήμερα οι επίγειοι αγωγοί από το Ισραήλ στην Αίγυπτο έγιναν πολλές φορές στόχος ομάδων που αντιτίθενται σε κάθε συνεργασία με το Τελ Αβίβ.