16 Απριλίου 2014

Ο τουρκικός στρατός φακελώνει τους Αλεβίδες και την Αριστερά Προσωπικά στοιχεία συλλέγει το Πολεμικό Ναυτικό


Του Νίκου Στέλγια Στη ναυτική βάση Γιόλτζουκ του Μαρμαρά, το αρχηγείο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ελέγχει προσωπικά στοιχεία των αξιωματικών του τουρκικού στόλου.Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη.Ένα νέο σκάνδαλο, το οποίο έχει στο επίκεντρο του το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκει αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο. Με αφορμή το δημοσίευμα της Τετάρτης της «Cumhuriyet», η τουρκική κοινωνία εστιάζει για μια ακόμη φορά στο φαινόμενο του φακελώματος στον τουρκικό στρατό.Την Τετάρτη, η «Cumhuriyet» αναφέρει ότι στη ναυτική βάση Γιόλτζουκ του Μαρμαρά, το αρχηγείο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχει προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο των προσωπικών στοιχείων των αξιωματικών του τουρκικού στόλου. Στο νέο φακέλωμα συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες, οι οποίες αφορούν την προσωπική ζωή των αξιωματικών.
Το αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε τρία στοιχεία: Ο αξιωματικός ανήκει στην κοινότητα των Αλεβίδων; Ο αξιωματικός έχει αρμένικες ρίζες; Τέλος, ο αξιωματικός και η οικογένεια του είναι μέλη της τουρκικής Αριστεράς;

Το δημοσίευμα της «Cumhuriyet», φέρνει στο προσκήνιο της παραδοσιακές και νέες «ευαισθησίες» της Άγκυρας. Όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα, η Άγκυρα και το επιτελείο του τουρκικού στρατού προσεγγίζουν εχθρικά τους Αρμένιους και την Αριστερά. Στην νέα περίοδο, φαίνεται πως έχει αλλάξει η στάση του επιτελείου του στρατού απέναντι στην κοινότητα των Αλεβίδων. Πλέον, ο στρατός αισθάνεται την ανάκγη να «φακελώσει» τους Αλεβίδες. 


Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας έρχεται στο προσκήνιο σε μια περίοδο που η τουρκική κοινωνία συζητά τις στενές σχέσεις και την συνεργασία του νέου αρχηγείου του τουρκικού στρατού με την συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.