08 Απριλίου 2014

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου Πούτιν

Οχυρωμένο το «κυβερνείο» του Ντόνετσκ από τους φιλορώσους που το έχουν καταλάβει.
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Τις... κουμπάρες παίζουν Μόσχα και Κίεβο, σε μια στιγμή που το θερμόμετρο χτυπάει και πάλι κόκκινο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Οι μεν κάνουν πως «σφυρίζουν αδιάφορα» και καλούν τους Ουκρανούς «να μη ρίχνουν όλα τα προβλήματα στη Ρωσία», όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών -τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ποιος υποκινεί τους διαδηλωτές στο Ντόνετσκ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.Οσο για τους δε, κάνουν λόγο για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση διά της βίας των «αυτονομιστών» -ενώ είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν διαθέτει τη δύναμη να επιβάλει παρόμοια μέτρα, ειδικά καθώς οι σύμμαχοί της (Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) είναι πολύ αμφίβολο εάν θα εμπλακούν σε τέτοια περιπέτεια στα σύνορα της Ρωσίας.

Απειλές
Βεβαίως, το Κίεβο έχει δίκιο να ανησυχεί μετά την έφοδο διαδηλωτών στα «κυβερνεία» των τριών προαναφερθέντων πόλεων, όπου ύψωσαν τη ρωσική σημαία -σε μια περίπτωση, οι καταληψίες παρουσιάστηκαν ως το «Δημοκρατικό Λαϊκό Σοβιέτ του Ντόνετσκ» και ανακήρυξαν την τοπική αυτόνομη δημοκρατία. Μάλιστα, εξέδωσαν δήλωση στην οποία απειλούν ότι «σε περίπτωση που εκδηλωθεί επιθετική ενέργεια από τις παράνομες αρχές του Κιέβου, θα ζητήσουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να στείλει εδώ μια ειρηνευτική δύναμη».

«Ενα αντι-ουκρανικό σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή, με βάση το οποίο ξένα στρατεύματα θα περάσουν τα σύνορα και θα καταλάβουν έδαφος της χώρας», δήλωσε ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, ενώ ο εκτελών χρέη προέδρου, Ολεξάντερ Τουρσίνοφ, εκτίμησε πως η Μόσχα επιχειρεί να επαναλάβει «το σενάριο της Κριμαίας». Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ισχυρίζεται επισήμως ότι δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει στρατό στην ανατολική Ουκρανία, όμως έχει διατηρήσει το «δικαίωμα» να επέμβει σε περίπτωση που διαπιστώσει πως απειλούνται οι ομοεθνείς της στην περιοχή, όπου αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Πρακτικά, αυτό που επιχειρεί τώρα το Κρεμλίνο είναι να επιβάλει de facto στη Δύση και το επόμενο τμήμα του σχεδίου του. Αν και (αρχικά) δεν φαίνεται πως επιθυμεί να προσαρτήσει τις ανατολικές επαρχίες της χώρας (όπως συνέβη με την στρατηγικής σημασία Κριμαία), έχει ήδη προτείνει τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ομοσπονδία, με στόχο να διασφαλίσει την αυτονομία τους και, ταυτόχρονα, τον έλεγχο από τη Ρωσία του φυσικού τους πλούτου και των βιομηχανιών τους.

Τα σενάρια
Καθώς δε, όπως αναμενόταν, η πρώτη αντίδραση του Κιέβου και των συμμάχων του σε αυτό το σενάριο ήταν αρνητική, το Κρεμλίνο προφανώς θα κάνει μια νέα επίδειξη δύναμης, θέλοντας να τους πείσει ότι εάν θελήσει και εξαναγκαστεί, μπορεί να εφαρμόσει ακόμη και το σενάριο της Κριμαίας.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν λαμβάνει μέτρα ώστε να μην υποστεί «αντίποινα» στο εσωτερικό της Ρωσίας. Γι' αυτό ζήτησε χθες από τις μυστικές υπηρεσίες (FSB) και τη Δικαιοσύνη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι -χρηματοδοτούμενες από τη Δύση, όπως είπε- μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακροδεξιές ομάδες «να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ για καταστροφικούς σκοπούς, όπως έγινε στην Ουκρανία». Φύλαγε τα ρούχα σου...