08 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχουν πια δεύτερες ευκαιρίες...

Λες και έχει βαλθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά το πολιτικό πρόβλημά της. Η υπόθεση της ΧΑ και του Τ. Μπαλτάκου ήταν ακόμη ένα επεισόδιο σε μια καταστροφική παραζάλη που παρασύρει το πολιτικό μας σύστημα και θολώνει την πραγματική εικόνα.Η έξοδος αυτή την εβδομάδα της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι κάτι που αφορά μόνο κάποιους άπληστους τραπεζίτες, κάποιους νεόπλουτους χρηματιστές και επενδυτές. Είναι η πρώτη δύσκολη και σκληρή δοκιμασία για να αποδειχθεί εάν η προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και τέσσερα χρόνια η χώρα και οι θυσίες εκατομμυρίων Ελλήνων έχουν αρχίσει να πιάνουν πραγματικά τόπο.

Η έκφραση εμπιστοσύνης από τις αγορές θα είναι ένα πρώτο, μικρό αλλά καθοριστικό, βήμα για να διεκδικήσει η χώρα αλλαγή πορείας. Και αυτή τη φορά δεν θα είναι απλώς κάποια σχέδια επί χάρτου, κάποια καλά λόγια της κ. Μέρκελ ή του κ. Ντάισελμπλουμ. Οι αγορές δεν φημίζονται για τη γενναιοδωρία τους. Τα περί «στημένης» εξόδου στις αγορές που ψελλίζει η αντιπολίτευση είναι μάλλον αστειότητες, εκτός εάν έχει πληροφορίες ότι κάποια... νεοδημοκρατικά hedge funds είναι έτοιμα να πετάξουν 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα.

Δεν μπορεί ούτε η κυβέρνηση να παρουσιάζει την επιστροφή στις αγορές σαν να είναι το τέλος των πέτρινων χρόνων, ούτε όμως είναι αποδεκτή η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να μηδενίσει μια τόσο σημαντική εξέλιξη, απαξιώνοντας τελικά τη σημασία των θυσιών του ελληνικού λαού.

Θα ήταν πιο έντιμο για την αντιπολίτευση να θέσει το επόμενο ερώτημα: το πώς δηλαδή αυτή η θετική εξέλιξη θα αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία, αντί να επενδύει στην υπόθεση Μπαλτάκου. Η συζήτηση περί κινήτρων στην υπόθεση αυτή μάλλον θα αποβεί δυσάρεστη για όλους. Εάν η ΝΔ και η κυβέρνηση προσδοκούσαν ότι η διάλυση της ΧΑ θα «επαναπατρίσει» δεξιές ψήφους στο γαλάζιο μαντρί, το άλλο σκέλος της εξίσωσης είναι εξίσου απλό: και ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει ότι η συντήρηση (και η ενίσχυση) της ΧΑ πλήττει τη ΝΔ και συνεπώς του προσφέρει το προβάδισμα, το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να του δίνει το εκλογικό σώμα.

Γι' αυτό χρειάζεται η σοβαρότητα. Γιατί δεύτερες ευκαιρίες δεν υπάρχουν πια... Και για όσους νοιάζονται για τις εκλογές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τη νίκη θα τη δώσει τελικά η πολιτική και όχι ο κύριος Μπαλτάκος.ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ