Την εξουδετέρωση του τσετσένου ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Imarat Kavkaz Ντοκού Ουμάροφ επιβεβαίωσε σήμερα ο  διευθυντής της FSB, της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ.Στην συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (NAC) ο Μπορτνίκοφ επιβεβαίωσε πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο τσετσένος τρομοκράτος έχει εξουδετερωθεί σε ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση.Να υπενθυμίσουμε πως ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Ουμάροφ είναι νεκρός, μιλώντας μάλιστα για μια καταγεγραμμένη συνομιλία μεταξύ των ηγετών των ενόπλων ομάδων εξτρεμιστών στο Νταγκεστάν και την Καμπαρντίνο - Μπαλκαρία, οι οποίοι ανέφεραν τον θάνατο του τσετσένου τρομοκράτη και συζητούσαν για την διαδοχή στην οργάνωση Imarat Kavkaz.

Ο Ουμάροφ έχει διοργανώσεις δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες στον Βόρειο Καύκασο, στις περισσότερες από τις οποίες συμμετείχε ενεργά.  Επί χρόνια καταζητούμενος για πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις, απαγωγές, δολοφονίες κλπ. βρισκόταν στη λίστα των πλέον επικίνδυνων τρομοκρατών διεθνώς, τόσο από τη Μόσχα όσο και από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γνωστός και ως «Εμίρης του Καυκάσου» είχε δημοσιεύσει  τον περασμένο Ιούνιο απειλητικό βίντεο κατά των επερχόμενων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.Εχει επίσης ονομαστεί και ο νέος «Οσάμα Μπιν Λάντεν» και σύμφωνα με τις έρευνες ο Ουμάροφ βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο της Μόσχας, τον Ιανουάριο του 2011, που κόστισε τη ζωή 35 ανθρώπων.

Εχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στην υπερταχεία Nevsky Express το 2009, όταν 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους, καθώς και για τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις του Μαρτίου του 2010 στο μετρό της Μόσχας που κόστισαν τη ζωή 40 ανθρώπων,  ενώ είναι επίσης γνωστό ότι είχε στενή σχέση με τους αδερφούς Τσαρνάεφ  που χτύπησαν στο Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου του 2013

Ο τσετσένος τρομοκράτης ήταν για χρόνια στο πλευρό  στο πλευρό του διαβόητου φονταμενταλιστή τρομοκράτη Σαμί Μπασάγεφ, ο οποίος ήταν ταγμένος στη «νίκη του Ισλάμ».  Ο Μπασάγεφ ήταν αυτός που συγκρότησε τις ομάδες των γυναικών καμικάζι «Ο Κήπος των Μαρτύρων» ή «μαύρες χήρες», τακτική την οποία ακολούθησε ο Ουμάροφ, όταν, μετά την εξόντωση του Μπασάγεφ από τους Ρώσους, αυτοανακηρύχθηκε «Εμίρης του Καυκάσου», ολοκληρώνοντας τη θρησκευτική στροφή του τσετσενικού αντάρτικου από τον εθνικισμό στον πανισλαμισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommerant τουλάχιστον 30 υποψήφιες καμικάζι παρακολούθησαν θρησκευτικές σχολές στην Τουρκία, εκπαιδεύθηκαν στον Καύκασο και ανεμεναν εντολές από τον Ουμάροφ. Τουλάχιστον το 40% των επιθέσεων αυτοκτονίας στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου προέρχονται, τα τελευταία χρόνια, από γυναίκες.
http://rbth.gr/news/2014/04/08