08 Μαρτίου 2014

Έφτασαν στα 72,3 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Κόσσοβο

Έφτασαν στα 72,3 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της Ελλάδας στο ΚόσσοβοΣτο Κόσσοβο είναι εγγεγραμμένες 149 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, με ενεργές σήμερα τις 76, εκ των οποίων οι 27 ασχολούνται με το εμπόριο, οι 18 με παραγωγικές δραστηριότητες, οι 10 με τις κατασκευές και οι υπόλοιπες στον τομέα των υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, όπου ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδης, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοσσόβου, Safet Gerxhaliu, συνοδευόμενο από δεκαπενταμελή εμπορική αποστολή με στόχο την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου και γενικότερα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.


Το 2013, οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Κόσσοβο ανήλθαν σε 72,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,8% σε ετήσια βάση. Κυριότερα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα αποτελούν τα ορυκτά-καύσιμα (82% των εξαγωγών μας στο Κόσσοβο), ενώ τα τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα, τα δομικά υλικά, τα έπιπλα, οι συσκευές φωτισμού και οι πλαστικές ύλες αποτελούν ελληνικά προϊόντα με ανερχόμενη δυναμική στην αγορά του Κοσσόβου. Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές την τελευταία διετία παρουσίασαν μια μεταβολή 307%, κυρίως από υλικά χάλυβα, αφού από τις 324.000 ευρώ, το 2012, αυξήθηκαν στις 700.000 ευρώ το 2013. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συνεργασίας στον τουριστικό τομέα.

Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα στο Κόσσοβο είναι: Εξοπλισμοί, ζωοτροφές, λάδια, λιπαντικά, γράσα, χημικά προϊόντα, δομικά υλικά, καπνός, τρόφιμα, ποτά, πρώτες ύλες, καύσιμα, με βασικούς προμηθευτές την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σερβία. Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, υπολογίζονται σε περίπου 1.852 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερους εταίρους τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή ανέρχονται σε 8,5 εκ. ευρώ, με εξαίρεση αυτή της εταιρείας ΤΙΤΑΝ που ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Β.Ε.Π., η οικονομία του Κοσσόβου στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εισαγωγές, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 2,2 εκατ. κατοίκους με μέσο κατά κεφαλή εισόδημα τα 2.674 ευρώ. Από το 2008 και μετά την απόσχιση από την Σερβία, η ανάπτυξη του Α.Ε.Π., στηρίχθηκε στην εγχώρια ζήτηση, που τροφοδοτήθηκε από την ιδιωτική κατανάλωση, κυρίως με εμβάσματα της διασποράς και την αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, την περίοδο 2012-2013, κινήθηκε στο 2,6%, ενώ από το 2004 μέχρι το 2011, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προσέγγιζε κατά μέσο όρο το 5,4%. Παρά το γεγονός ότι έχουν εισάγει ως επίσημο νόμισμα το ευρώ, παρατηρούνται σημαντικές ανισορροπίες σε σημαντικά δημοσιονομικά μεγέθη, όπως η απασχόληση με 45% ανεργία και 70% στους νέους, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο 42% του Α.Ε.Π. και ο πληθωρισμός με μέσο όρο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή άνω του 7%.

Στη συνάντηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Σ.Β.Α.Π., Δ. Μαθιός, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π, Γ. Μπενέτος, ο Ν. Δεμενόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Μετόχων του Ο.Λ.Π. Α.Ε., ο εμπορικός Δ/ντής του Σ.Ε.Π., Τ. Βαμβακίδης, ενώ μετά τους χαιρετισμούς και τις επιχειρηματικές συναντήσεις, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση της αντιπροσωπείας στις εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Π. και του Σ.Ε.Π. Τέλος, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των 3 Πειραϊκών Επιμελητηρίων και του Επιμελητηρίου του Κοσσόβου και το τμήμα Μελετών του Ε.Β.Ε.Π. ανέλαβε την υποχρέωση να προωθήσει άμεσα σε όλες τις επιχειρήσεις-μέλη, τα αναλυτικά στοιχεία δραστηριότητας και επικοινωνίας τόσο των εκπροσώπων της εμπορικής αποστολής, όσο και κάθε άλλης ενδιαφερόμενης επιχείρησης από το Κόσσοβο.
http://www.newsbeast.gr/