06 Ιανουαρίου 2014

Στη δίνη των σκανδάλων. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Iceland-protests-0016
Το σαθρό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, μιας υπό ένταξη στην ΕΕ χώρας, αποκαλύφθηκε μπροστά στην τουρκική κοινή γνώμη, την ευρωπαϊκή κοινότητα και τον διεθνή παράγοντα. 
Οι συλλήψεις, τα «καρφώματα», οι μίζες και το νέο ξέσπασμα της κοινής γνώμης οδήγησαν τον Τούρκο Πρωθυπουργό σε ένα σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής, επιχειρώντας να αποκλιμακώσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα. Το σκάνδαλο αποδόμησε και τον «ισχυρό» Υπουργό αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς. 

Επιεικώς αδύναμη και χλιαρή μπορεί να χαρακτηριστεί, υπό τις περιστάσεις, η αντίδραση της ΕΕ, δια του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε. «Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης  να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία», ανέφερε ο Φούλε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Όταν κάτω από τέτοιες «εκρηκτικές» συνθήκες στην Τουρκία, η ΕΕ  περιορίζεται μόνο στις εκκλήσεις, χωρίς να ζητά εξηγήσεις και χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις, δεν νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Οι Βρυξέλλες για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται απρόθυμες και ανίκανες να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις προς την Άγκυρα, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και το Κυπριακό. Όσο η Ευρώπη επιμένει να εθελοτυφλεί κλείνοντας τα μάτια μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, το θράσος της Τουρκίας θα μεγαλώνει. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το κύρος της ΕΕ και η αξιοπιστία της εξουδετερώνονται, κι αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.

Νωπές ακόμη οι εξεγέρσεις και οι εξελίξεις στην πλατεία Ταξίμ και την υπέρμετρη αστυνομική βία που ασκήθηκε. Από τότε μέχρι το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς, η Τουρκία δεν τιμωρήθηκε ποσώς και δεν πλήρωσε κανένα τίμημα στην ενταξιακή της διαδικασία. Αντίθετα, άνοιξε ένα νέο ενταξιακό κεφάλαιο και συνεχίστηκε να ανοίγει η όρεξή της και γα τα κεφάλαια 23, 24 και 15. Μια χώρα που μοιάζει με άνδρο της σήψης και της διαφθοράς, που κατάντησε την ίδια ώρα να ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών της και της ΕΕ, ότι τάχα καταβάλλει προσπάθεια εκδημοκρατισμού και συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσίες. Θα έπρεπε να βρισκόταν όχι μόνο κάτω από διαρκή παρακολούθηση (monitoring) αλλά και τιμωρία.  

Υπό το βάρος των όσων συμβαίνουν στην Τουρκία, ας δούμε κι εμείς με τη σειρά μας τι πράττουμε. Πώς αντιδρούμε έναντι των μεσολαβητών και όσων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται τάχα για το Κυπριακό. Η πολιτική αξιοπιστία της Τουρκίας καταρρακώνεται για άλλη μια φορά. Ως εκ τούτου όσοι λαμβάνουν αποφάσεις και χειρίζονται τις εξελίξεις δεν έχουν πια την έξωθεν καλή μαρτυρία παρά να αντιληφθούν πως το επίπεδο της πολιτικής ζωής στη χώρα έχει κουρελιαστεί. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης, είναι και οι νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και των Τουρκικών πόλεων.

Τώρα είναι η  κατάλληλη στιγμή, η Άγκυρα να λάβει τα σωστά και ξεκάθαρα μηνύματα τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ελληνική και Κυπριακή πλευρά. Τέρμα στη δική μας οσφυοκαμψία και ανοχή. Μπορούμε με σωστές και συλλογικές κινήσεις, να αξιοποιήσουμε το κλίμα και τις εξελίξεις.