06 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ Το φυτώριο των τρομοκρατών τρομάζει τη «ρωσική αρκούδα»

Ακριβώς 33 ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι, και στη Ρωσία το κλίμα μόνο προεόρτιο δεν είναι.Ο 49χρονος Τσετσένος Ντοκού Ουμάροφ βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών στη Ρωσία
Ο 49χρονος Τσετσένος Ντοκού Ουμάροφ βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών στη ΡωσίαΟ εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας ήρθε «απρόσκλητος» από τα αφιλόξενα βουνά του Βορείου Καυκάσου, να επισκιάσει το Ολυμπιακό όνειρο, υπονομεύοντας τα σχέδια του Πούτιν (περί διαφήμισης της ρωσικής ισχύος παγκοσμίως) και θέτοντας εν αμφιβόλω την ασφάλεια των Αγώνων.
Οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) φρόντισαν να μας υπενθυμίσουν με τον χειρότερο τρόπο πως η ισλαμική τρομοκρατική απειλή δεν «απεβίωσε» με τη στρατιωτική νίκη των Ρώσων επί των Τσετσένων, αλλά ούτε και με τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αντιθέτως, εξακολουθεί να χτυπά με ορμητήριο μια μικρή και πάμφτωχη περιφέρεια ονόματι Νταγκεστάν στο νοτιοδυτικό άκρο της Ρωσίας.

Από τον Ιανουάριο του 2000 οπότε ο Βλάντιμιρ Πούτιν πρωτοκάθισε στον προεδρικό θώκο μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρωσία πάνω από 120 επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν κοστίσει τη ζωή σε συνολικά περισσότερα από 1.000 άτομα. Από τους εν λόγω βομβιστές-καμικάζι, οι περισσότεροι είτε προέρχονταν από το Νταγκεστάν είτε σχετίζονταν κατά κάποιο τρόπο με την εν λόγω περιοχή όπου οι ανταλλαγές πυροβολισμών, οι εκρήξεις βομβών και οι δολοφονίες αποτελούν κυριολεκτικά καθημερινό φαινόμενο.
Το φυτώριο των τρομοκρατών τρομάζει τη «ρωσική αρκούδα»
Ενδεικτικά, μόνο το πρώτο μισό του 2013, 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 162 τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν, ενώ αντίστοιχα το 2012 οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 400 και οι τραυματίες τους 290. Και να σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για μια μικρή και πάμφτωχη περιφέρεια με λιγότερους από 3 εκατ. κατοίκους. Από το Νταγκεστάν ήταν οι «μαύρες χήρες» (χήρες ισλαμιστών ανταρτών) που αιματοκύλησαν το μετρό της Μόσχας το 2010 (κατ' εντολή του Τσετσένου πολέμαρχου Ντοκού Ουμάροφ).Από το Νταγκεστάν ήταν και η 30χρονη «μαύρη χήρα» που ανατινάχτηκε σε λεωφορείο του Βόλγκογκραντ τον περασμένο Οκτώβρη, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στην ίδια πόλη (μια από τις οποίες ενδέχεται να έγινε από μια 26χρονη επίση από το Νταγκεστάν).

Ο ιμάμης - ήρωας

Ο ιμάμης - ήρωας  Το Νταγκεστάν έχει υπάρξει στο μακρινό παρελθόν υποτελές στην Οθωμανική και την Περσική Αυτοκρατορία. Από τις αρχές του 19ου, η τσαρική Ρωσία βάλθηκε να το κατακτήσει, με αποτέλεσμα Το Νταγκεστάν έχει υπάρξει στο μακρινό παρελθόν υποτελές στην Οθωμανική και την Περσική Αυτοκρατορία. Από τις αρχές του 19ου, η τσαρική Ρωσία βάλθηκε να το κατακτήσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πολυετής πόλεμος. Κορυφαία μορφή της καυκασιανής αντίστασης ενάντια στους Ρώσους ήταν ο καταγόμενος από το Νταγκεστάν ιμάμης Σαμίλ.
Στο Νταγκεστάν είχαν περάσει τα παιδικά τους χρόνια και οι τσετσενικής καταγωγής αδελφοί Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ που αιματοκύλησαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης τον Απρίλιο του 2013. Μάλιστα, ο Ταμερλάν είχε ταξιδέψει στην εν λόγω περιοχή για μεγάλα διαστήματα τα έτη 2011 και 2012.

Η ανεργία στο 80%
Ομόσπονδο υποκείμενο της Ρωσίας, το Νταγκεστάν βρίσκεται μεταξύ Τσετσενίας, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν και Κασπίας Θάλασσας. Εθνοτικά είναι ίσως η πιο ποικιλόμορφη ρωσική περιφέρεια. Σχεδόν το 83% των κατοίκων του είναι μουσουλμάνοι, ενώ οι ορθόδοξοι δεν ξεπερνούν το 2,5%. Οσο για την ανεργία, αυτή σε κάποιες περιοχές λέγεται πως ξεπερνάει το 80%.Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ολόκληρος ο Βόρειος Καύκασος εισήλθε σε περίοδο αστάθειας καθώς αυτονομιστικές δυνάμεις πήραν τα όπλα επιδιώκοντας την απόσχιση από τη Ρωσία. Ο αυτονομιστικός αγώνας αρχικά είχε εθνικιστικό χαρακτήρα και επικεντρώθηκε στην Τσετσενία. Ακολούθησε ο πρώτος πόλεμος της Τσετσενίας (1994-1996) ο οποίος έληξε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Γκρόζνι στα τέλη του 1996.Από το 1997 και μετά ωστόσο, κάποιοι φανατικοί ισλαμιστές πολέμαρχοι άρχισαν να προωθούν το όραμα της μετατροπής ολόκληρου του Βορείου Καυκάσου σε ισλαμικό εμιράτο (και να προσελκύουν μαχητές από το εξωτερικό).

Τον Αύγουστο του 1999 επιχείρησαν να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα εισβάλλοντας στο γειτονικό Νταγκεστάν (που τελούσε υπό ρωσική κυριαρχία). Ο πόλεμος που ακολούθησε και στον οποίο επικράτησαν οι Ρώσοι, έμελλε να οδηγήσει με τη σειρά του στο δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας (1999). Ο Ρώσοι τελικώς νίκησαν θέτοντας υπό τον έλεγχό τους την Τσετσενία και ορίζοντας πρόεδρο εκεί το 2007 έναν δικό τους άνθρωπο, τον Ραμζάν Καντίροφ.Ακριβώς αυτή η επικράτηση των Ρώσων στην Τσετσενία ήταν που ανάγκασε όλους τους ισλαμιστές αντάρτες να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Νταγκεστάν. Η Μόσχα επιχείρησε στην πορεία να ελέγξει την εν λόγω περιφέρεια διορίζοντας ηγέτες της επιλογής της και ρίχνοντας χρήματα. Τα χρήματα ωστόσο χάθηκαν μέσα σε έναν κυκεώνα κρατικής διαφθοράς.

ΝΤΟΚΟΥ ΟΥΜΑΡΟΦ-Ο «εμίρης του Καυκάσου» σκορπά τρόμο
Από όλους τους στρατιωτικούς ηγέτες του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας ενάντια στους Ρώσους (1994-1996), ο μοναδικός που παραμένει εν ζωή είναι ο 49χρονος Τσετσένος Ντοκού Ουμάροφ. Οι Ρώσοι πασχίζουν εδώ και χρόνια να τον εξοντώσουν, ενώ οι Αμερικανοί τον έχουν επικηρύξει για 5 εκατ. δολ.. Κι όμως, ο 49χρονος συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στο Κρεμλίνο.
Ο στόχος του είναι ξεκάθαρος: θέλει να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο από τη Ρωσία ισλαμικό κράτος στον Βόρειο Καύκασο (το ίδιο πράγμα που επιχείρησαν ανεπιτυχώς και οι Τσετσένοι Μπασάγιεφ και Χατάμπ το 1999), ένα εμιράτο του Καυκάσου με εμίρη φυσικά τον ίδιο. Εξ ου και το προσωνύμιο «εμίρης του Καυκάσου» που τον συνοδεύει εδώ και χρόνια.

Κάλεσμα μέσω Διαδικτύου Την τελευταία δημόσια εμφάνισή του ο Ουμάροφ την έκανε τον περασμένο Ιούλιο πρωταγωνιστώντας σε βίντεο στο Διαδίκτυο με το οποίο καλούσε τους ισλαμιστές να σταματήσουν «με όλη τους τη δύναμη» και με κάθε μέσο τους «σατανικούς» Ολυμπιακούς του Σότσι. Το κάλεσμά του έμελλε να βρει ανταπόκριση, με αποτέλεσμα τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βόλγκογκραντ. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο Ουμάροφ «ενορχηστρώνει» μια τρομοκρατική επίθεση. Κάθε άλλο μάλιστα.Ο 49χρονος Τσετσένος βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών στη Ρωσία (στο τρένο που έκανε η διαδρομή Μόσχα - Αγία Πετρούπολη το 2009, στο μετρό της Μόσχας το 2010 και στο αεροδρόμιο της Μόσχας το 2011). «Ο πόλεμος θα έρθει στους δρόμους σας, θα τον νιώσετε στο πετσί σας», διακήρυττε ο ίδιος το 2010.

Το στοίχημα του Πούτιν στο Σότσι- Θέλει ασφαλείς και λαμπερούς Αγώνες
Το 2013 σηματοδότησε τη δυναμική ανάκαμψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο προσκήνιο της παγκόσμιας διπλωματίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έμελλε να επιβάλει την ατζέντα του στο μέτωπο της Συρίας αποτρέποντας μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και θωρακίζοντας το καθεστώς Ασαντ. Κάτι ανάλογο επέτυχε και στο μέτωπο της Ουκρανίας προσελκύοντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς πίσω στις ρωσικές αγκάλες και απομακρύνοντάς τον από την ΕΕ.Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυριαρχία του Πούτιν ήταν απόλυτη και η αυτοπεποίθησή του τέτοια που άρχισε να μοιράζει χάρες (Χοντορκόφσκι, Pussy Riot) παρουσιαζόμενος παράλληλα ως υπερασπιστής των δημοκρατικών ελευθεριών (άσυλο στον Σνόουντεν). Το ιδανικό για τον 61χρονο Πούτιν θα ήταν να καταφέρει να «επιστεγάσει» όλες τις παραπάνω επιτυχίες διοργανώνοντας τους καλύτερους και λαμπερότερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στα χρονικά.

Επίδειξη ισχύος
Η Ολυμπιακή γιορτή που ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας (και ολοκληρώνεται στις 23 του ίδιου μήνα) σχεδιάστηκε ως παγκόσμια επίδειξη κύρους και ρωσικής ισχύος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το συνολικό κόστος των Αγώνων άγγιξε τα 50 δισ. δολ..
Ωστόσο, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, το μεγάλο στοίχημα για τον Πούτιν πλέον δεν είναι να διαφημίσει αλλά να διασώσει το κύρος των Αγώνων.Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ακόμη και πριν από τις επιθέσεις της τελευταίας εβδομάδας στο Βόλγκογκραντ, πολλοί ηγέτες είχαν δηλώσει πως δεν πρόκειται να δώσουν το «παρών» στο Σότσι.

Μεταξύ αυτών που θα απουσιάσουν ξεχωρίζουν οι: Μπαράκ Ομπάμα, Φρανσουά Ολάντ, ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ και η Ευρωπαία Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ. Για όσους τώρα βρεθούν στο Σότσι, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πρωτοφανή.Περίπου 63.000 άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας (αριθμός υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο των Θερινών Ολυμπιακών του Λονδίνου) θα περιπολούν στην περιοχή επιβλέποντας μια ζώνη ασφαλείας μήκους 100 χλμ. και πλάτους 40 χλμ., στην οποία θα επιτρέπεται να εισέρχονται αποκλειστικά και μόνο όσοι σχετίζονται με τους Αγώνες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr