06 Ιανουαρίου 2014

Η Μεσοποταμία και το «Νέο Στάλιγκραντ» Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140103/engine/newego_LARGE_t_1101_54293377_type12713.jpg
Ακριβώς εννέα χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Φαλούτζα που έδωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα το 2004 για να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτής της κομβικής πόλης της προβληματικής για αυτούς σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε πήρε δύο μήνες στα αμερικανικά στρατεύματα να εκκαθαρίσουν την πόλη από τις ανταρτικές ομάδες σουνιτών της Αλ-Κάιντα και εν γένει. Η μάχη ήταν σκληρή και πολύνεκρη, καθώς χαρακτηριζόταν από σύγκρουση σώμα με σώμα και πόρτα με πόρτα εντός αστικού χωροταξικού πεδίου. Για αυτό και ονομάστηκε «Νέο Στάλιγκραντ». Οι ευρύτερες εξελίξεις στην Μ. Ανατολής έδειξαν ότι ήταν θέμα χρόνου η ιστορία να επαναληφθεί, ίσως ταχύτερα του αναμενομένου.

Αυτή την φορά την διοίκηση του Ιράκ έχει η σηιτική πλειονότητα με τους Σουνίτες να είναι το ίδιο αντίθετοι στην σηιτική διακυβέρνηση, όπως τότε εναντίον των Αμερικανών. Οι Σουνίτες είναι το ίδιο ετοιμοπόλεμοι και έχουν πιο ευνοϊκό γεωπολιτικό γι’ αυτούς περιβάλλον: τον εμφύλιο της Συρίας και την διασύνδεσή τους με τους ομοϊδεάτες τους εκεί.

Τον Αύγουστο 2013 το Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής της Καθημερινής στο άρθρο «Η Μεσοποταμία φλέγεται για το χρίσμα του Προφήτη» είχε αναδείξει την κρισιμότητα της σταδιακής απώλειας της εσωτερικής ασφάλειας του Ιράκ από τους σουνιτικούς Ουαχαβιτικούς κύκλους της αραβικής χερσονήσου. Σήμερα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την σουνιτική εξέγερση στο Ιράκ κατά το πρότυπο της Συρίας, μόνο που στο Ιράκ δεν απειλείται βραχυπρόθεσμα η ασφάλεια των εδαφών της σηιτικής πλειονότητας αλλά της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ. Ωστόσο τυχόν παγίωση της σουνιτικής αντίστασης στην επαρχία Ανμπάρ θα σημάνει τον ουσιαστικό κατακερματισμό του Ιράκ σε τρία μέρη με τους Κούρδους του Ιράκ ήδη να έχουν προχωρήσει στην δική τους αυτονόμηση και προοπτική ανεξαρτητοποίησης μέσω της ενέργειας.

Απομένει να διασαφηνισθεί εάν η εν λόγω παγίωση της σουνιτικής αντίστασης θα λάβει χώρα στην Φαλούτζα σύντομα ή μετά από πολύμηνη μάχη ή εάν η Βαγδάτη θα κατορθώσει να αποκαταστήσει την τάξη με στρατηγικό πλάνο. Ακόμη και αν συμβεί το δεύτερο, με δεδομένη την κατά κανόνα φίλια στάση του σουνιτικού πληθυσμού στους αντάρτες της Αλ-Κάιντα, δεν προβλέπεται η Βαγδάτη να αποκαταστήσει τον έλεγχο τη Φαλούτζα και την επαρχίας Ανμπάρ σε πάγια βάση. Τα συγκοινωνούντα δοχεία της Συρίας και του Ιράκ αλληλεπιδρούν και μαζί με αυτά κλυδωνίζεται η γεωπολιτική ασφάλεια και ισορροπία της περιοχής. Και η σύγκρουση Σηϊτών και Σουνιτών είναι μόνο στην αρχή…
http://portal.kathimerini.gr/