09 Ιανουαρίου 2014

ΙΡΑΚ Σχέδιο επιχειρήσεων κατά των ισλαμιστών της «Αλ Κάιντα»

http://static.in.gr/webstatic//BA4B626BC66475CC3B96E593E92CA099.jpg
ΒΑΓΔΑΤΗ.--Σε συμφωνία φάνηκε χτες να καταλήγουν με αξιωματικούς του ιρακινού στρατού σουνίτες φύλαρχοι στη δυτική επαρχία του Ιράκ Ανμπάρ, σε μία προσπάθεια να πετύχουν την απελευθέρωση των πόλεων Φαλούτζα και Ραμάντι από τα χέρια εξτρεμιστών ισλαμιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL), την ίδια που δρα και στη Συρία.Είχε προηγηθεί το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ιρακινού (σιίτη) πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, όπου «δεσμεύτηκε» να διώξει την «Αλ Κάιντα», «αυτή τη διεφθαρμένη οργάνωση», ζητώντας «συνέχιση του ιερού πολέμου κατά των μαχητών της ISIL από τη Φαλούτζα και το Ραμάντι».

Σε άλλο σημείο εμφανίστηκε τάχα δισταχτικός στη χρήση βίας, ισχυριζόμενος ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί, από την πλευρά του, «για όσο διάστημα οι φυλές λένε ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την "Αλ Κάιντα" και να την εκδιώξουν». Δεν παρέλειψε στη συνέχεια να ευχαριστήσει τη «διεθνή κοινότητα για την υποστήριξή της στη μάχη του Ιράκ εναντίον της "Αλ Κάιντα"». Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Ιράν προσφέρθηκε να βοηθήσει στην εκδίωξη των σουνιτών ισλαμιστών.
Την ίδια ώρα η κατάσταση για χιλιάδες κατοίκους της εκτενούς επαρχίας Ανμπάρ επιδεινώνεται. Πάνω από 13.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Φαλούτζα αναζητώντας προσωρινά καταφύγιο εκτός πόλης, σε δημόσια κτίρια, σχολεία και τζαμιά, δίχως επαρκείς ποσότητες τροφίμων, νερού και φαρμάκων.
http://www2.rizospastis.gr/

ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ-Το αγκάθι της Φαλούτζα
Μπορεί ο ιρακινός στρατός να μη σχεδιάζει να εξαπολύσει, για την ώρα, επίθεση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα, προς αποφυγήν απωλειών μεταξύ αμάχων, όμως χθες η πολεμική αεροπορία του Ιράκ βομβάρδισε την πόλη Ραμάντι, σκοτώνοντας 25 αντάρτες.Με όποιον τρόπο μπορούν εγκαταλείπουν τη Φαλούτζα οι άμαχοι. Ο ιρακινός στρατός καλεί τους κατοίκους της να πολεμήσουν τους οπαδούς της Αλ Κάιντα, προσπαθώντας να αποφύγει τη δική του ανάμειξη Επίσης, τουλάχιστον τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, όταν τζιχαντιστές κατάφεραν να αποκρούσουν επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων σε συνοικίες της πόλης που ελέγχονται από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.

«Προς το παρόν είναι αδύνατον να εξαπολύσουμε επίθεση εναντίον της Φαλούτζα, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να χυθεί αίμα αμάχων», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Ασκάρι, εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Αμυνας.Προηγουμένως, από κυβερνητική πηγή είχε γίνει γνωστό πως ο στρατός προετοιμάζει μια μεγάλη επιχείρηση για να ανακαταλάβει την πόλη από τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», που την έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.
Μάλιστα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, είχε προηγουμένως δώσει διαταγή στο στρατό για ανακατάληψη της Φαλούτζα και είχε ζητήσει από τις φυλές και τους κατοίκους της πόλης να εκδιώξουν τους «τρομοκράτες».

«Ρευστή»Χθες, η ιρακινή πολεμική αεροπορία έπληξε πολλά οχήματα στα οποία βρισκόταν βαρύς οπλισμός, στο Ραμάντι, όπως ανακοίνωσε, «με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 αντάρτες».
Στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, κυβερνητικά στρατεύματα προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να επανακαταλάβουν συνοικίες της πόλης που ελέγχουν οι μαχητές της οργάνωσης ΙΚΙΛ που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Από τις μάχες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πολίτες και τραυματίστηκαν 14.Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράκ, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να πολεμήσει τους συνεργαζόμενους με την Αλ Κάιντα μαχητές.«Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ιρακινούς προκειμένου να αναπτύξουμε μια συνολική στρατηγική για να απομονώσουμε τις οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα κι έχουμε δει κάποιες επιτυχίες στο Ραμάντι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Κάρνεϊ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα ήταν πρώιμη η εξαγωγή συμπερασμάτων επειδή «η κατάσταση παραμένει ρευστή».
(ΠΗΓΕΣ: REUTERS-AFP-ΑΠΕ)-ENET.GR