27 Νοεμβρίου 2013

Στα άκρα η εσωτερική σύγκρουση στο ΑΚΡ Βουλευτές του κυβερνώντος κόμμματος αντιδρούν στην κατάργηση διωτικών φροντιστηρίων


Του Νίκου Στέλγια Αρχές του 2014, η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση για κλείσιμο των φροντιστηρίων.του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Η σύγκρουση, η οποία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης έχει οδηγηθεί στα άκρα. Πλέον μια μερίδα των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν κρύβει την απόγνωση της απέναντι στην νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία φέρνει το τέλος των ιδιωτικών φροντιστηρίων της μέσης εκπαίδευσης. Στις αρχές του 2014, η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση για το κλείσιμο των φροντιστηρίων και την μετατροπή κάποιων από αυτών σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της μέσης εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία έρχεται από την τουρκική πρωθυπουργία και το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, η ηγεσία του οποίου έχει στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κοινότητα των εκπαιδευτικών. Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ.
Σήμερα στην Τουρκία, μια μεγάλη μερίδα των φροντιστηρίων ελέγχεται από το πανίσχυρο κίνημα Γκιουλέν. Οι σχέσεις του εν λόγω κινήματος με την κυβέρνηση είναι θυελλώδεις από τις αρχές του 2012. Τότε, σύμφωνα με την άποψη της ηγεσίας του ΑΚΡ, το κίνημα επιχείρησε να πλήξει τον Πρωθυπουργό θέτοντας υπό κράτηση και ανάκριση τον στενό συνεργάτη του και αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν.

Εδώ και ημέρες, χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης τα οποία ελέγχει, το κίνημα έχει εξαπολύσει μετωπική σύγκρουση κατά του Πρωθυπουργού Ερντογάν και των στενών συνεργατών του. Για πρώτη φορά, το κίνημα ισχυρίζεται ότι ο κ. Ερντογάν οδηγεί την χωρά σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

Στο πλευρό του Κινήματος Γκιουλέν βρίσκονται και βουλευτές του ΑΚΡ. Πλέον, ο βουλευτής του ΑΚΡ, Ιντρίς Μπαλ βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας της δριμύτατης κριτική που άσκησε στην νέα πρωτοβουλία της πρωθυπουργίας. Όπως ο κ. Μπαλ έτσι και ένας άλλος βουλευτής του ΑΚΡ, το πρώην ποδοσφαιρικό αστέρι της Τουρκίας, Χακάν Σιουκούρ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=155407