Ο Ζανγκανέχ, που κατά τη δεκαετία του 1990 είχε πείσει τη γαλλική Total, την ολλανδο-βρετανική Shell, την ιταλική Eni και τη νορβηγική Statoil να επενδύσουν στον πετρελαϊκό κλάδο του Ιράν παρά τις κυρώσεις που υπήρχαν και τότε, δήλωσε ότι αυτές περιλαμβάνονται στις εταιρείες που επιδιώκει να ξαναφέρει στη χώρα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Τεχεράνη έχει πραγματοποιήσει «άνοιγμα» και προς τον αμερικανική Chevron.
Εκτιμάται ότι το Ιράν, η χώρα με τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο χρειάζεται επενδύσεις 50-100 δισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια για να αυξήσει ουσιαστικά την παραγωγή της, κάτι που δημιουργεί μεγάλα περιθώρια δράσης για τις πετρελαϊκές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Κριστόφ ντε Μαρζερί, ερωτώμενος πρόσφατα εάν η εταιρεία του θα επέστρεφε στο Ιράν σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων, απάντησε «φυσικά», ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Shell Πέτερ Βόσερ. Άλλοι παράγοντες του κλάδου πάντως παρατηρούν ότι το Ιράν δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων των εταιρειών, καθώς η έκρηξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas) έχει αλλάξει τα δεδομένα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, η Τεχεράνη θα πρέπει να προσφέρει εξαιρετικά ελκυστικούς όρους στις εταιρείες για να τις προσελκύσει, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται παράλληλα με τις πολιτικές.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=113154916