Λευκωσία: Θέμα τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές εγείρουν πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα αξιώνοντας καταγγελία του Κηδεμόνα, αλλά και δημιουργία μιας «επιτροπής» αντίστοιχης με εκείνη που συστάθηκε από την Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν η ταυτότητα απόψεων όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως θέσεων και προσεγγίσεων στο Κυπριακό, σ' ό,τι αφορά την προώθηση θέματος τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.Οι τοποθετήσεις έγιναν στη διάρκεια συζήτησης στην ψευδοβουλή για την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα. Αποφασίστηκε η τροποποίηση της σχετικής «νομοθεσίας» ώστε η «επιτροπή» να συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα για άλλα δύο χρόνια. Η προηγούμενη «νομοθεσία» προέβλεπε όπως η «επιτροπή» δέχεται αιτήσεις από Ελληνοκύπριους μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές αιτήσεις που καταχωρούνται καθημερινά, αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη σχετική «νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ («βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Δημοκρατικού Κόμματος) η «επιτροπή» συστάθηκε προκειμένου «να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο περιουσιακό» και υποστήριξε ακόμα ότι λαμβάνει σημαντική θέση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Πρότεινε όπως η τουρκική πλευρά προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η αμφισβήτηση του Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές μέσω διεθνών σωμάτων.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, αφού υποστήριξε αρχικά ότι το Κυπριακό είναι πολιτικό ζήτημα και όχι θέμα περιουσιών, προχώρησε κι αυτός να κάνει σύνδεση με τις τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές. Ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι «δεν έγινε κανένα βήμα για την άδικη μεταχείριση» των Τουρκοκυπρίων με περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές.

Ο «βουλευτής» του κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιντσί, ζήτησε αλλαγή του στάτους της «επιτροπής» ώστε να δίνεται το δικαίωμα σε Τουρκοκύπριους να καταφεύγουν ενώπιόν της για ζητήματα περιουσιών. Επεσήμανε επίσης ότι η «επιτροπή» δεν συμβάλλει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και ούτε «προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ο Χουσεΐν Αγκολεμλί υποστήριξε ότι είναι «άδικο να αποζημιώνονται μόνο οι Ελληνοκύπριοι» και ότι θα πρέπει «να αντιμετωπιστεί και η άδικη μεταχείριση των Τουρκοκυπρίων». Ανέφερε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές έχουν εξαπατηθεί και έχουν αναγκαστεί να τις αποκηρύξουν.

Από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρθηκε ότι από δικής τους πλευράς αποδέχονται μέχρι ενός σημείου την ανταλλαγή και καταβολή αποζημιώσεων για ελληνοκυπριακές περιουσίες, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα αποδεχθούν οτιδήποτε που θα αναγκάζει τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τις περιουσίες στις οποίες σήμερα διαμένουν.
Ξεπέρασαν τις πεντέμισι χιλιάδες

Οι καταχωρήσεις ενώπιον της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα έφτασαν τις 5.563, μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτούνται στην ιστοσελίδα της.Από την αρχή του χρόνου έχουν καταχωρηθεί 1.196 αιτήσεις, αριθμός που δείχνει ότι οι προσφυγές ενώπιον της «επιτροπής» δεν θα φτάσουν τα επίπεδα των προηγούμενων δύο χρόνων.Το 2012 είχαν καταχωρηθεί 1.601 αιτήσεις και το 2011 είχαν φτάσει τις 1.926.Μέχρι τώρα η «επιτροπή» έλαβε αποφάσεις για αποζημιώσεις για 457 υποθέσεις, 446 μέσω «φιλικού διακανονισμού» και άλλες 11 μετά από «ακροαματική διαδικασία».Για τις αποφάσεις αυτές η «επιτροπή» πλήρωσε αποζημιώσεις συνολικού ύψους 140.122.316 στερλινών.Για τον μήνα Νοέμβριο οι αποζημιώσεις έχουν ξεπεράσει τις 800 χιλιάδες στερλίνες.