Λευκωσία: Λίγα 24ωρα μετά την αναχώρηση Ντάουνερ από το νησί και τις αναφορές του ΟΗΕ ότι έχει επιτευχθεί «πρόοδος στις συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν», επανέρχονται στο προσκήνιο τουρκικά σενάρια για σχέδιο Β στο Κυπριακό. Τη στιγμή που, σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ με τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ. Στόχος να δοθεί συνέχεια στις συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν, χωρίς να διαφαίνονται, ωστόσο, προοπτικές.Στο μεταξύ, χωρίς να κομίζει οτιδήποτε το καινούργιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διοχετεύει πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο για τη διαμόρφωση σχεδίου Β. Για την ακρίβεια πρόκειται για το σχέδιο Α, η εφαρμογή του οποίου προετοιμάζεται εδώ και χρόνια από την Τουρκία.Με βάση τις σημερινές συνθήκες, αναμένουν την κατάρρευση της διαδικασίας ή τη ματαίωσή της.


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ, η Τουρκία φέρεται να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο Β για την Κύπρο στην περίπτωση που δεν υπάρχει λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ην. Εθνών. Η λογική του σεναρίου αυτού έχει ως βάση τη φόρμουλα των δύο κρατών. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, σε περίπτωση μη λύσης, θα προωθηθεί η προσέγγιση ότι από τη μη επίτευξη συμφωνίας προκύπτει η λύση.

Η Άγκυρα, όπως συναφώς αναφέρεται, θεωρεί ότι οι παράμετροι έχουν αλλάξει με το φυσικό αέριο και το έργο μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Διαμηνύεται παράλληλα ότι «οι Ε/κ δεν θα μπορούν να εξάγουν το φυσικό αέριο μόνοι τους και αν θέλουν να το βγάλουν και να το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν νέο συνεταιρισμό με το ψευδοκράτος ή θα συζητήσουν τα δύο κράτη». Υποδεικνύεται πως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στον κόσμο είναι μέσω της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, είπε ότι στην ατζέντα της τουρκικής πλευράς βρίσκεται η επίτευξη ενός συνεταιρισμού, ο οποίος να βασίζεται στη διζωνικότητα, τη δικοινοτική τάξη και την πολιτική ισότητα.

Περαιτέρω επανέλαβε πως δεν υπάρχει ανάγκη για κοινή διακήρυξη και αυτή θα μπορούσε να γίνει μετά την έναρξη των συνομιλιών ή όταν οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν και οι δύο ηγέτες «μπορούν να πουν στους λαούς τους ότι αυτές ξεκίνησαν με καλή θέληση».

Ο Έρογλου ανέφερε πως στόχος του είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος