12 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση Ερντογάν-Μπαρζανί στο Ντιγιαρμπακίρ

http://kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/19-8-1392/IMAGE635197750870148991.jpg
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να  επισκεφθούν την επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ με στόχο να ξεκινήσουν απο κοινού έργα υποδομής στην περιοχή αυτή. Παράλληλα θα συζητηθεί η ενίσχυση των δεσμών Ερμπίλ-Αγκυρας , η Συριακή κρίση  καθώς και τρόποι εκμετάλλευσης των ενεργειακών δυνατοτήτων της Τουρκικής Επαρχίας  Η Κίνηση αυτή σε μια περιοχή που αποτελεί τον ζωτικό χώρο του Κουρδικού Κινήματος του ΠΚΚ , την ώρα που αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις ΠΚΚ-KDP εξαιτίας κύρια της στρατηγικής που ακολουθεί το ΠΚΚ στην Συρία μέσω του PYD και η οποία το αποσπά απο την σφαίρα επιρροής του καθεστώτος Μπαρζανί το Δυτικό Κουρδιστάν.
Γίνεται σε μια χρονική στιγμή που το Κουρδικό κίνημα της Τουρκίας προσπαθεί να υπερκεράσει και να αποδυναμώσει το σύμφωνο τουρκο-κουρδικής σύμπραξης ως προέκυψε απ οτις επαφές του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν με το τουρκικό κράτος και που επέφερε ελάχιστα οφέλη για τους Κούρδους σε σχέση με την στρατιωτική αποχώρηση τους. 

Η προσπάθεια λαμβάνει χώρα στην επαύριο του σχηματισμού του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος  (HDP), στο οποίο συνασπίζονται κινήματα της φιλελεύθερης αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας  σε μια προσπάθεια να αποκτήσει το Κουρδικό Κίνημα μεγαλύτερη πολιτική δυανμική και μέσω και των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι σε θέση να  διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Για πολλοστή φορά αναβάλλεται το Πανκουρδικό συνέδριο , οι λόγοι προφανείς οι Κουρδικοί σχηματισμοί αδυνατούν να συμφωνήσουν για την εκπροσώπηση τους . Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τα εμπόδια αυτά εκπρόσωποι των κουρδικών κομμάτων  απο την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και την  Συρία θα συναντηθούν στην Αγκυρα στις 9-10 Νοέμβριου συζητώντας παράλληλα και τις διεθνείς εξελίξεις και τον ρόλο των Κούρδων.Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε επίσκεψη του στην Βαγδάτη είχε επαφές με τον ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι αλλά και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

6409e17_o
Για το προσεχές Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, στο Ντιγιάρμπακιρ.
«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συνάντηση η Taraf.
Ερντογάν και Μπαρζανί θα παραστούν στην τελετή ενός μεγάλου γάμου, γράφει η Radikal.
Σύμφωνα με τη Sabah, οι συνομιλίες των δύο αντρών θα επικεντρωθούν στη διαδικασία για την ειρήνη, την επαναπροσέγγιση των σχέσεων Άγκυρας και Βαγδάτης, τον αγωγό και τη διμερή εμπορική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Βορείου Ιράκ. Στην ατζέντα θα τεθεί επίσης και το ζήτημα του PYD (Κούρδοι της Συρίας) . Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το PYD επιχειρεί να κινητοποιήσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι μάχεται κατά των ακραίων ισλαμικών ομάδων. Ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ δημιουργεί πρόβλημα λόγω της πίεσης που ασκεί στους Κούρδους της Συρίας. Επιπλέον, το PYD βρίσκεται σε ένταση με το Βόρειο Ιράκ. Η οργάνωση προπαγανδίζει τη στήριξη της Τουρκίας στην al-Qaeda στον εμφύλιο της Συρίας. Όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στη συνάντηση Ερντογάν και Μπαρζανί. Εκεί θα συζητηθεί η πολιτική των δύο χωρών έναντι του PYD, καταλήγει το δημοσίευμα.
 Η Aksam, σχετικά με τη συνάντηση σχολιάζει τα εξής :
• Είναι γνωστό ότι ο Μπαρζανί ασκεί επιρροή στο Καντίλ – κατά συνέπεια, η συνάντησή του με τον Ερντογάν, αναμένεται ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία για την ειρήνη.
• Το ζήτημα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Βορείου Ιράκ θα αποφασιστεί πριν την επίσκεψη αλ – Μαλίκι
• Η προοπτική ανοίγματος νέων συνοριακών πυλών στο Χακιάρι και το Σιρνάκ και η δημιουργία συνοριακών εμπορικών κέντρων θα μπει στην ημερήσια διάταξη
• Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα περάσει το μήνυμα ότι η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Βαγδάτη δεν θα έχει καμία επίπτωση στο Βόρειο Ιράκ
• Η Τουρκία θα μεταφέρει τις ανησυχίες της για τη δράση του PYD
• Θα καταστεί σαφές στον Μπαρζανί ότι στη διάσκεψη των Κούρδων, η οποία έχει αναβληθεί για τρίτη φορά, δε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εις βάρος της Τουρκίας.
Η συνάντηση έρχεται εν μέσω δηλώσεων εκ μέρους των BDP και KCK περί διακοπής της διαδικασίας για την ειρήνη, σχολιάζει η Zaman.
Επιπλέον, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω σημαντικών εξελίξεων, που παρατηρούνται στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ, προσθέτει η Zaman. O Πρωθυπουργός Νούρι αλ – Μαλίκι αναμένεται να έρθει σύντομα στην Τουρκία, και ο Πρωθυπουργός Ερντογάν να μεταβεί στη Βαγδάτη, σε ανταπόδοση της επίσκεψης.
Η Taraf δημοσιεύει εκτίμηση του βουλευτή του ΑΚΡ, Γκαλίπ Ενσαρίογλου σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπαρτζανί. Σύμφωνα με το βουλευτή, η συνάντηση θα πρέπει να γίνει αντιληπτή μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ειρήνη, τους δεσμούς με την κουρδική διοίκηση του Βόρειου Ιράκ και τις εξελίξεις στην Ροζάβα (περιοχή των Κούρδων της Συρίας).
 Πολλοί παρατηρητές εκλαμβάνουν τη συνάντηση ως έκφραση στήριξης του Μπαρζανί στον Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, δεδομένου ότι ο Μπαρτζανί παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Κούρδων στην Τουρκία.