01 Οκτωβρίου 2013

Γιατί κήρυξαν στάση πληρωμών οι ΗΠΑ

Μίνα Αγγελίνη Ο Ομπάμα ενημερώνεται για τον τρόπο με τον οποίο το 1995 ο Μπιλ Κλίντον είχε αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση

Στον "αέρα" βρίσκονται οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες μετά την αδυναμία του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.
Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) τη Γερουσία για το θέμα, τα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η πιο μεγάλη ώρα για τον πλανητάρχη δεν είναι τώρα αλλά στις 17 Οκτωβρίου, ημέρα που οι ΗΠΑ θα υπερβούν το όριο δανεισμού τους.

Εάν και τότε δεν υπάρξει συμφωνία στο διχασμένο Κογκρέσο , οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τα μισά χρήματα απ΄ ότι σήμερα, υπογραμμίζει ο αμερικανικός Τύπος προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα της χώρας θα είναι μόλις 30 δισ. δολάρια (22,2 δισ. ευρώ).

Οι διεθνείς χρηματαγορές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και υπενθυμίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 17 χρόνια που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική παράλυση στον τομέα των κρατικών υπηρεσιών.

Ο Ομπάμα ενημερώνεται για τον τρόπο με τον οποίο το 1995 ο πρώην πλανητάρχης, Μπιλ Κλίντον είχε αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα απορρίψουν το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του Obamacare (πρόγραμμα μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας), το οποίο έχει σχεδιαστεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε πρόσωπα χωρίς ασφάλιση. Ετσι, το Κογκρέσο απέτυχε να υιοθετήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να παραλύει η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης . Όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά δίκτυα, οι Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «ως μη ουσιώδες δυναμικό» θα υποχρεωθούν σε άδεια άνευ αποδοχών. Αρχής γενομένης από το Πεντάγωνο μέχρι την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες οφείλουν να περιορίσουν αμέσως στο απόλυτο μίνιμουμ το προσωπικό τους. Οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας και οι απαραίτητες υπηρεσίες θα εξαιρεθούν.

Οκτακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι που περιλαμβάνονται στο μη απαραίτητο προσωπικό θα τεθούν σε υποχρεωτική αργία από σήμερα το πρωί. Οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να προσέλθουν στην εργασία τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, να ματαιώσουν τις συσκέψεις τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και αυτό μέχρι το Κονγκρέσο να αποφασίσει να εγκρίνει τους πόρους χρηματοδότησης των υπηρεσιών τους.

Οι περισσότερο θεαματικές συνέπειες αφορούν τον τομέα του τουρισμού. Το σύνολο των εθνικών πάρκων της χώρας, που ανήκουν στον τομέα διαχείρισης της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων, όπως το Γιοσέμιτι και το Γκραν Κάνιον, τα μουσεία Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, δεν θα ανοίξουν τις πόρτες τους το πρωί της Τρίτης.Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνει κανονικά στην υπηρεσία του κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις .

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που πλήττονται είναι οι ακόλουθες:

1. Το υπουργείο Αμυνας θα... διαλυθεί κατά το ήμισυ . Περίπου το 50% των πολιτικών υπαλλήλων του Πενταγώνου, που είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημόσιου τομέα, θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι στρατιωτικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά οι μάχιμοι θα πληρώνονται με καθυστέρηση.

2. Θα παγώσει ο εικαστικός τομέας της χώρας. Τα 368 πάρκα και μουσεία των ΗΠΑ θα βάλουν "λουκέτο" όπως και ο τεράστιος ζωολογικός κήπος στην Ουάσινγκτον.

3. Το 95% από τους συνολικά 16 χιλιάδες υπαλλήλους του Οργανισμού Περιβάλλοντος (EPA) ,που είναι υπεύθυνος για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη ρύπανση, θα... πάει σπίτι του.

Στην τελευταία δημοσιονομική κρίση, η οποία διήρκεσε συνολικά 4 εβδομάδες το 1995-1996, η επεξεργασία 500 χιλιάδων αιτήσεων θεώρησης και 200 χιλιάδων αιτήσεων για διαβατήρια, ανεστάλη.

5. Τα εθνικά Ινστιτούτα Υγείας θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά για νέους ασθενείς που προορίζονται για πειραματικές θεραπείες. .

Το πρώτο "λουκέτο" στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν επί Κλίντον

Για δεύτερη φορά, μέσα σε 17 χρόνια, παγώνει η λειτουργία του ομοποσνδιακού κράτους στις ΗΠΑ.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε βάλει προσωρινό λουκέτο στις υπηρεσίες της για διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων το 1995-1996. Και τότε υπήρχε διαφωνία ανάμεσα στον Δημοκρατικό πρόεδρο , Μπιλ Κλίντον και το τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της παιδείας στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 1996. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έβαλε "λουκέτο" μετά το βέτο του Κλίντον στις δαπάνες που ζήτησε το Κογκρέσο, στο οποίο είχαν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί. Τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε σε υποχρεωτική άδεια τους μη απαραίτητους εργαζόμενους στην κυβέρνηση και κατήργησε τις μη απαραίτητες υπηρεσίες από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου του 1995 και από τις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 1996.