19 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόσκληση τουρκικού ΥΠΟΙΚ για ντιλς στην Ελλάδα της Αλεξάνδρας Γκίτση

Το υπουργείο Οικονομικών της γείτονας φέρεται να έχει απευθύνει σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ανοικτή πρόσκληση προς τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση.
Πρόσκληση τουρκικού ΥΠΟΙΚ για ελληνικά ντιλς -Η κρίση και οι ευκαιρίες
Ελλάς – Τουρκία συμμαχία; Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Αυτό που μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά είναι ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες πιο κοντά και έχει κάνει ακόμη και το επίσημο τουρκικό κράτος να δει με άλλο μάτι την Ελλάδα.Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών της γείτονος φέρεται να έχει απευθύνει σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο, ανοικτή πρόσκληση προς τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Σε δημοσίευμά της η Hurriyet (αγγλόφωνη έκδοση), σημειώνει ότι το τουρκικό υπουργείο οικονομικών έχει καλέσει τους Τούρκους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μάλιστα απέστειλε γραπτό σημείωμα παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε επιμελητήρια σε όλη την Τουρκία.
Το σημείωμα φέρεται να περιλαμβάνει και λίστα με 300 projects, από τους κλάδους του τουρισμού, του real estate, των τροφίμων κ.ά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο project στην Κρήτη.
Την ίδια ώρα Ελληνο-Τουρκικό επιχειρηματικό Φόρουμ και B2B επιχειρηματικές συναντήσεις στη Σμύρνη συνδιοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, υπό το συντονισμό του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου Σμύρνης.

Το Φόρουμ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου, θα εστιάσει στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, τουρισμού, κατασκευών και δομικών υλικών αλλά και σε άλλους κλάδους. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η αύξηση του διμερούς εμπορίου, η προώθηση επενδυτικής συνεργασίας σε Ελλάδα ή Τουρκία καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων για κοινές εμπορικές ή επενδυτικές συνεργασίες σε τρίτες χώρες.
Ήδη μέσω της Τουρκικής Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων (TOBB) έχουν ενημερωθεί και τα 365 Επιμελητήρια της Τουρκίας, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής στο Φόρουμ απ' όλη την χώρα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Τουρκία αποτελεί την πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών.
Συγκεκριμένα οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013 ανήλθαν 1,572 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά +25,29% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα το εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 487,58 εκατ. ευρώ καταγράφοντας οριακή μείωση της τάξεως του -0,18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Παράλληλα σημειώνεται σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ διαπιστώνεται σημαντικό τουρκικό ενδιαφέρον για επενδυτικές και εμπορικές συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.
http://www.euro2day.gr/