19 Σεπτεμβρίου 2013

Ιβάνοφ: Ζήτησε προσοχή προς τη μακεδονική μειονότητα στην Αλβανία Επίσκεψη του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ στα Τίρανα

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201309/147656/images/det_adiallaxias.jpg
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνύπαρξη Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ, με δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την εφαρμογή των συμφωνιών και τους μηχανισμούς που εγκρίθηκαν σχετικά με την πρόοδο της συνύπαρξης μεταξύ των Αλβανών και των 'Μακεδόνων'» δήλωσε ο κ. Ράμα.«Ο πρόεδρος Ιβάνοφ ζήτησε περισσότερη προσοχή προς τη 'μακεδονική' μειονότητα στην Αλβανία και παίρνω αυτό το μήνυμα όχι μόνο ως υποχρέωση του κράτους για τη μειονότητα, αλλά και ως έκφραση ενός απλού συμφώνου, διότι δεν μπορούμε να ζητάμε από τους άλλους αυτό που δεν κάνουμε εμείς. Ελπίζω ότι ως γείτονες και φίλοι θα υποβάλουμε μια συνεργατική διαδικασία όπου η εφαρμογή των εναρμονισμένων συμφωνιών συνύπαρξης θα είναι αναντικατάστατη» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι συζήτησαν με τον κ. Ράμα τη δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών έργων μεταξύ των δύο χωρών, και τόνισε ότι «το ευρωπαϊκό μέλλον απαιτεί από εμάς να εργαστούμε από κοινού για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ΕΕ».
Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε ακόμη ότι προσκάλεσε τον Έντι Ράμα να επισκεφθεί τα Σκόπια.
Η σημερινή είναι η πρώτη επίσημη στα Τίρανα ενός ξένου ηγέτη μετά την άνοδο του Έντι Ράμα στην πρωθυπουργία.http://www.kathimerini.com.cy