19 Σεπτεμβρίου 2013

Η «ΚΥΡΙΑ» ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Κλότσησε κοριτσάκι στο δρόμο!

Φωτο:Δ. ΜΕΣΣΙΝΗΣ, ASSOSIATED PRESS- Η μαντάμ «νόμος και τάξη» επί το έργον, ενώ η μικρή καλείται να αντιμετωπίσει το... θηρίο
«Στον κρυφοφασισμό των Ελλήνων, ο ξένιος Δίας ισχύει μόνο όταν κάποιος έχει λεφτά να σου αφήσει. Είμαστε φιλόξενοι σε αυτούς που αφήνουν φράγκα, όχι σε άλλους».
Φωτο:Δ. ΜΕΣΣΙΝΗΣ, ASSOSIATED PRESS- Η μαντάμ «νόμος και τάξη» επί το έργον, ενώ η μικρή καλείται να αντιμετωπίσει το... θηρίο
Αυτό πέρασε από το μυαλό του φωτορεπόρτερ του Associated Press, Δημήτρη Μεσσίνη, όταν ξαφνικά μπήκε στο κάδρο του φωτογραφικού του φακού μια γυναίκα. Κρατάει στο χέρι ένα γυναικείο περιοδικό και με το πόδι της σπρώχνει το κοριτσάκι που κάθεται οκλαδόν στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου και παίζει ακορντεόν. Διερχόμενοι τουρίστες κοιτούν συγκλονισμένοι. Ισως γιατί είναι παιδί, ίσως γιατί δεν το ακουμπάει με το χέρι, αλλά με το πόδι, λες και είναι σκουπίδι.
«Τράβηξα την πρώτη φωτογραφία στις 14:52'13'' το μεσημέρι της Δευτέρας. Ενα λεπτό αργότερα (14:53'11'') τράβηξα το συγκεκριμένο καρέ. Στο χρόνο που μεσολάβησε, κι ενώ ρύθμιζα τη μηχανή, άκουγα δυο Αμερικανούς τουρίστες να συζητούν μεταξύ τους. "Φτάνουν 50 σεντς;", έλεγαν μεταξύ τους και έψαχναν στο πορτοφόλι τους.

Τη στιγμή που πλησίασαν τη μικρή, περνάει από δίπλα μου η συγκεκριμένη γυναίκα, ιδιοκτήτρια καταστήματος, σχεδόν σπρώχνοντάς με. Περνά ανάμεσα από το παιδί και τους δυο τουρίστες που πλησιάζουν. Παρεμβαίνει. "Δεν χρειάζεται να δώσετε λεφτά", τους λέει και στη συνέχεια απευθυνόμενη στο παιδί επαναλαμβάνει δυο-τρεις φορές "φύγε"», περιγράφει στην «Ε».
 
Η θρασυτάτη
«Το κοριτσάκι σαστίζει. Την κοιτά. Στη συνέχεια το πλησιάζει και το σπρώχνει δυνατά κάνα-δυο φορές με το πόδι», συμπληρώνει. «Κατέβασα τη μηχανή και της έκανα έντονη παρατήρηση. "Μωρό είναι, γιατί το κλοτσάς το παιδί;" τη ρωτάω εξοργισμένος. "Εμείς έχουμε μαγαζιά εδώ και αυτή δεν κόβει αποδείξεις", μου λέει.

"Γιατί πουλάς ακορντεόν; Ή κόβεις αποδείξεις;" τη ρωτάω. "Τι θέλετε, κύριε;", μου λέει. Δεν είχε καταλάβει ότι είμαι φωτορεπόρτερ. Εκείνη την ημέρα δεν δούλευα. Φορούσα βερμούδα. Αλλά είχα μαζί μου τη μηχανή και επειδή ήταν η διαδήλωση και το κέντρο ήταν κλειστό, ζήτησα από το ταξί που είχα μισθώσει να με αφήσει εκεί για να περπατήσω», καταλήγει.

Ετσι προέκυψε αυτή η φωτογραφία που περιγράφει όσο τουλάχιστον χίλιες λέξεις όσα συμβαίνουν γύρω μας, δίπλα μας, στους δρόμους που περπατάμε, χωρίς να κοιτάμε.

Μετά το σάλο που προκάλεσε το ενσταντανέ, την υπόθεση ανέλαβε η υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, που κάλεσαν για κατάθεση και τον φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μεσσίνη.