26 Αυγούστου 2013

Εγκαταστάσεις του NATO ενισχύουν την άμυνα της Τουρκίας

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2013/08/26/ALAKBARphoto.jpg
Νέο συνδυαστικό κέντρο εναέριων και διαστημικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (CAOC) για τη Νότια Ευρώπη θα βοηθήσει την Τουρκία να ενισχύσει την εναέρια άμυνά της σε μια εποχή που η αντίληψη κινδύνου της χώρας έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναταραχών σε Μέση Ανατολή και Συρία, σύμφωνα με αναλυτές.Με έδρα στα βορειοανατολικά της Μαδρίτης, το πρόσφατα αναβαθμισμένο κέντρο επιχειρήσεων λειτούργησε επίσημα στην αεροπορική βάση Torrejon de Ardoz τον περασμένο μήνα.Το κέντρο θα επιθεωρεί και θα ελέγχει τον εναέριο χώρο 11 χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, Κροατίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αλβανίας.

Το κέντρο Torrejon είναι ένα από τα δύο κέντρα. Όπως και το δίδυμό του στη βόρεια Ευρώπη, στη γερμανική πόλη Ούεντεμ, θα είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό, την κατεύθυνση, το συντονισμό και την εποπτεία των εναέριων επιχειρήσεων, ανέφερε δήλωση του ΝΑΤΟ.Το κέντρο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη που εισέρχονται σε καθορισμένο εναέριο χώρο χωρίς άδεια ή που παρεκκλίνουν της προγραμματισμένης διαδρομής τους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

"Αυτός έχει αποτελέσει ευπαθής τομέας για την Τουρκική άμυνα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα τον τελευταίο καιρό, όταν η Άγκυρα ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε πιθανή χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τη Συρία", δήλωσε ο Σινάν Ουλγκέν, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής στην Ιστανμπούλ, στους SETimes.Μετά από αίτημα της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ παρείχε μπαταρίες για πυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot και στρατεύματα που θα τα χειρίζονταν. Τα συστήματα εγκαταστάθηκαν κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία.Ο Ουλκγέν χαρακτήρισε το συντονισμένο κέντρο ως "ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία".Δεκαέξι έθνη του NATO θα καλύψουν τις 185 θέσεις και θα λειτουργούν το κέντρο. Η μονάδα θα συντονιστεί με 26 στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις.

Με την ενοποίηση αυτών των επιχειρήσεων, το ΝΑΤΟ "προχώρησε σε ενσωμάτωση του ελέγχου εθνικών εναέριων χώρων, προκειμένου να καλύψει τις εκτεταμένες περιοχές χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου, και φυσικά για να εξοικονομήσει χρήματα για άλλες περιφερειακές και παγκόσμιες επιχειρήσεις", δήλωσε ο Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, στρατιωτικός αναλυτής που εδρεύει στην Αθήνα και ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα του ΝΑΤΟ και διδάσκει επίσης στη στρατιωτική ακαδημία της Ελλάδας.

"Το ΝΑΤΟ, με την κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου στη Σμύρνη (Τουρκία) και του CAOC-7 στη Λάρισα, Ελλάδα, θα έχει καλύτερο έλεγχο και σαφέστερη εικόνα του εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο και θα καλύψει τα τυχόν ευαίσθητα και λεπτά ζητήματα με μεγαλύτερη συμμαχική προοπτική και λιγότερο υποπερεφερειακή, από Ramstein μέχρι Torrejon", δήλωσε στους SETimes.
Σχετικά με ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, η νέα δομή των συμμαχικών εναέριων επιχειρήσεων "θα πρέπει να θεωρείται ως πολύ ευρύτερη, ελαστική, και να προσφέρει διάφορες επιλογές από τις Αζόρες μέχρι τα σύνορα με Ιράν, Ιράκ και τον Κόλπο", δήλωσε ο Δρούγος.

Στην Άγκυρα, αναλυτές, περιλαμβανομένου του απόστρατου Συνταγματάρχη Σερντάρ Ερντουρμάζ από το Τουρκικό Κέντρο Στρατηγικών Αναλύσεων, συμφωνούν ότι η νέα δομή είναι σχεδιασμένη από την αρχή μέχρι το τέλος σύμφωνα με την αντίληψη της απειλής", η οποία βρίσκεται εκτός της περιοχής του ΝΑΤΟ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το Ιράν και τη Συρία ... "

Ανέφερε πως η θέσπιση αρχηγείου αεροπορικής βάσης στην Ισπανία σχετίζεται με τη νέα ιδέα του ΝΑΤΟ, "με την οποία συμφωνεί κυρίως η Τουρκία"."Η συμμαχία πρέπει να συντονίσει τη θέση της και να στραφεί στη νέα απειλή", δήλωσε στους SETimes.Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι μέρος της ευθύνης του κέντρου Torrejon, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.