04 Ιουλίου 2013

Ο ρατσισμός «έφαγε» την ασυλία της Λε Πεν

Πήρε εξιτήριο; Αποφασίζοντας, χθες, να άρει τη βουλευτική ασυλία της ευρωβουλευτού και προέδρου του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου άνοιξε το δρόμο για την άσκηση δικαστικής δίωξης εναντίον της, για υποκίνηση σε μίσος, διακρίσεις και βία κατά ομάδας προσώπων λόγω της θρησκευτικής τους πίστης, αδικήματα που θεωρούνται κολάσιμα από τον γαλλικό Ποινικό Κώδικα.
 
Εισηγήτρια της έκθεσης για την άρση ασυλίας της Λεπέν ήταν η Σουηδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σεσίλια Γουίστρομ, ενώ η αίτηση άρσης της ασυλίας της υποβλήθηκε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στις 10 Δεκεμβρίου 2012, από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Λιόν. Σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικά μέσα στο Στρασβούργο, πριν από την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση ή μη της ασυλίας της, η Μαρίν Λεπέν εμφανίστηκε σίγουρη ότι η ασυλία της θα αρθεί και συνοδευόμενη από τον πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι θα μπορέσει και ενώπιον των γαλλικών δικαστηρίων να υποστηρίξει τις... απόψεις της.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, στις 10 Δεκεμβρίου 2010 στη Λιόν, η Μαρίν Λεπέν σε ομιλία της που μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, χρησιμοποίησε απαξιωτικό και ρατσιστικό λεξιλόγιο, αναφερόμενη σε μουσουλμάνους που προσεύχονταν σε γειτονικό τέμενος. «Γεμίσαμε μαντίλες, γεμίσαμε μπούργκες και τώρα αυτοί οι άνθρωποι καταλαμβάνουν και τα πεζοδρόμιά μας», είχε πει χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας τους μουσουλμάνους με τους ναζί που είχαν καταλάβει τη Γαλλία. Αρνήθηκε, όμως, στη συνέχεια να προσέλθει στον ανακριτή της υπόθεσης επικαλούμενη τη βουλευτική ασυλία που είχε ως ευρωβουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δικαίως, η χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να άρει την ασυλία της θεωρήθηκε τροχοπέδη στα κηρύγματα μίσους στα οποία, συχνά-πυκνά, επιδίδονται τα μέλη του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας.