Η τελική επεξεργασία και η ερμηνεία όλων των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013
Σύμφωνα με την PGS η εν λόγω περιοχή, που αποτελεί αντικείμενο του επερχόμενου γύρου αδειοδοτήσεων, καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική συγκριτικά με άλλες περιοχές της Μεσόγειου.
Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται δεδομένα μαγνητικών και βαρύτιμων καταγραφών.
Συνολικά διερευνήθηκε θαλάσσιος χώρος και συλλέχθηκαν δεδομένα απο 12.500 χιλιόμετρα - απο 8.500 που αρχικά είχε προβλεφθεί - ενώ σε αυτά θα συμπεριληφθούν άλλα 6.000 χιλιόμετρα παλαιότερων δεδομένων ιδιοκτησίας του ΥΠΕΚΑ.
Το νορβηγικό σκάφος μελέτησε τη γεωλογική δομή των περιοχών ενδιαφέροντος και θα επιχειρήσει εκτιμήσεις των πετρελαϊκών αποθεμάτων.Από Πέμπτη, θα υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων από 15 γραμμές μόνο.
Η τελική επεξεργασία και η ερμηνεία όλων των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί, όχι τον Οκτώβριο αλλά τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς αυξήθηκε κατά 100% η θαλάσσια περιοχή που μελετήθηκε, αμέσως μετά θα γίνει ο γύρος παραχωρήσεων σε ενδιαφερόμενες εταιρείες στις αρχές του 2014, βάσει χρονοδιαγράμματος
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισήμανε :
«Προχωρούμε σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο ερευνών των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Μέσα στο 2014 θα υλοποιήσουμε τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων της χώρας. Με υπευθυνότητα, διαφάνεια και επιστημονική τεκμηρίωση, προβάλλουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, τις δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων στον τομέα εξόρυξης και αξιοποίησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP, αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της, πολιτικά ταραγμένης, Νοτιανατολικής Μεσογείου».
Διαβάστε αναλυτικά το ανακοινωθέν του ΥΠΕΚΑ ΕΔΩ