04 Ιουλίου 2013

Επεσαν «τουφεκιές» για τα ΕΑΣ


http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=552774&v=0&q=80&w=300&h=225
Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με «διαρροές», ρίχνει τις ευθύνες για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο της εταιρείας το υπουργείο Αμυνας. Για «εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων» μιλούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
 Των Μάνου Τσαλδάρη, Χάρη Ιωάννου
 «Παραγωγική» η χθεσινή ημέρα ως προς το θέμα της τύχης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και των εργαζομένων τους. Από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας υπήρξαν «διαρροές» σύμφωνα με τις οποίες οι ευθύνες για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο της εταιρείας ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών που αρνείται τη χρηματοδότησή της, ενώ στη Βουλή τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ ανέβασαν τους τόνους για την επιχειρούμενη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές επιλογές που «δείχνουν» μεθοδευμένη εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας και είδαν το φως της δημοσιότητας σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να αρνείται τη χρηματοδότηση της εταιρείας επικαλούμενο την αντίθεση της Ε.Ε. σε αυτήν. Αυτό συμβαίνει, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, παρ” ότι η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά στη σύσκεψη που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα έκανε αναφορά στο άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιτρέπει να χρηματοδοτούνται οι εταιρείες οι οποίες για λόγους εθνικής ασφάλειας παράγουν πυρομαχικά για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους.

Λέγεται ακόμη πως εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν διαφοροποιήσει τη θέση του, το πιθανότερο είναι να σημειωθεί σύγκρουση με το υπουργείο Αμυνας, που φέρεται ότι επιθυμεί να προχωρήσει την ύψους 180 εκατ. δολαρίων παραγγελία της αμερικανικής ΑΤΚ για την παραγωγή πυρομαχικών για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache των ΗΠΑ που δεν μπορούν να παραχθούν πουθενά αλλού στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή παρά μόνο στα ΕΑΣ.

Συμφέροντα ορέγονται το 15ετές
 Εκτός από τα ανωτέρω, χθες ο υπεύθυνος του τομέα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεόδωρος Δρίτσας κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, με την οποία ζητά απαντήσεις από το υπουργείο σχετικά με την πρόοδο απορρόφησης του κονδυλίου των 750 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικές συμβάσεις. «Η κυβέρνηση σιωπά και δεν ενημερώνει κανέναν σχετικά με τις αποφάσεις της, ώστε εύλογα να θεωρεί κανείς είτε ότι έχει περιέλθει σε αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος είτε ότι με πρόσχημα την “εξυγίανση” των ΕΑΣ ΑΒΕΕ μεθοδεύει την ανάθεση σε ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα των παραγγελιών πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη 15ετία, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εκτελεστούν από τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ υπό κρατικό έλεγχο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οκτώ βουλευτές του ίδιου κόμματος προέβησαν σε κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι «η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μετακυλήσει στους εργαζομένους τις ευθύνες του δικομματισμού για τις διορισμένες διοικήσεις» και υπογραμμίζουν: «Οι μόνοι που ευνοούνται από τις κυβερνητικές επιλογές είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα του διεθνούς εμπορίου αμυντικού υλικού, τα οποία ορέγονται το υπό κατάρτιση 15ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προμηθειών αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν σκοπεύουν να το μοιραστούν με τα ΕΑΣ».

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε επίσης η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα όπου κάνει λόγο για παραγωγικά νεκρά εργοστάσια με απλήρωτους εργαζομένους και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο «σε κρίσιμη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας περίοδο αυξάνει την οικονομική αιμορραγία της χώρας και την παραπέρα εξάρτησή της από τα μονοπώλια του κλάδου».