28 Ιουλίου 2013

Επι-στροφή στο μέλλον

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/ellada-krisi-660_0.jpgΝα συντρίψουμε τις προσωπίδες
πριν αφανίσουν το πρόσωπό μας.
Μανώλης Γλέζος, Νέκυιαι Ωδαί

Γιάννης Πανούσης,Δεν θα λύσουμε τα αξιακά μας προβλήματα με καταγγελίες, κατάρες, κραυγές μίσους ή με «σιδερένιους νόμους».Πρέπει να υπερβούμε την ώρα αυτή την τάση για εκδίκηση και να δούμε το κοινό μέλλον διαφορετικά:

  • Να (ξανα)γυρίσουμε όλοι στη συνταγματική τάξη που επιβάλλει πιστή εφαρμογή κάθε διάταξης του καταστατικού χάρτη της χώρας (και όχι à la carte επίκληση ή ιδεολογική άρνηση).
  • Να (ξανα)γυρίσουμε όλοι στη νομιμότητα της καθημερινότητας και αρχίζοντας από τον μικρόκοσμο του καθενός να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα σεβασμού των κανόνων.
  • Να (ξανα)γυρίσουμε όλοι στη δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτικών αποφάσεων με βάση την αρχή της πλειοψηφίας αλλά και της συναίνεσης/συνεννόησης των κοινωνικών δυνάμεων (είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν).
  • Να (ξανα)γυρίσουμε όλοι στον κοινοβουλευτισμό που σημαίνει εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας με παράλληλη τιμωρία/αποπομπή των επιόρκων που κρύβονται πίσω από τα κόμματα.
  • Να (ξανα)γυρίσουμε όλοι στην κοινωνική ευαισθησία/αλληλεγγύη ανοίγοντας μια τεράστια ομπρέλα προστασίας στα πολλαπλά θύματα της κρίσης.
  • Τέλος, να (ξανα)γυρίσουμε όλοι στην ανιδιοτελή σύμπλευση με το συμπολίτη/συνάνθρωπό μας για έναν κοινό αγώνα αλλαγής των όρων ζωής μας.
Το μέλλον θα έρθει τόσο γρήγορα όσο περισσότεροι το προετοιμάσουμε.
*Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι Βουλευτής ΔΗΜΑΡ